Komšić o odlukama političara iz RS-a: Odljutit će se prije ili kasnije, biće to uredu

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić i lider DF-a ukratko je komentarisao odluku lidera stranaka sa sjedištem u RS-u o bojkotu rada u institucijama u Bosni i Hercegovini.

“Razumijem teške emocije koje su zapljusnule blok političkih stranaka iz RS-a, jer su neke od njihovih temeljnih ideja doživjele poraz. Ko gubi ima pravo da se ljuti. Odljutit će se, prije ili kasnije. Biće to uredu”, rekao je Komšić.

Podjsjetimo da je nakon sastanka predsjednika parlamentarnih stranaka sa sjedištem u Republici Srpskoj povodom odluke Valentina Inzka da nametne dopunu Zakona u vezi sa zabranom i kažnjavanjem negiranja genocida doneseno je pet zaključaka među kojima je i onaj o bojkotu srpskih predstavnika u radu institucija BiH.

Političari RS-a izjavili su da odbacuju nametnute odluke visokog predstavnika i smatraju ga neprihvatljivim i nevaljanim te smatraju da ne postoje uvjeti za rad srpskih predstavnika u institucijama – Predsjedništvu Bosne i Hercegovine, Parlamentarnoj skupštini i Vijeću ministara BiH.

Krajem sedmice su najavili i donošenje dva važna zakona u Narodnoj skupštini RS-a.