Komšić o imenovanju Burnsa za šefa CIA-e: “To je dobra vijest za BiH, uvjerio sam se da je prijatelj naše zemlje!”

Željko Komšić, član predsjedništva Bosne i Hercegovine rekao je za “Slobodnu Bosnu”, da je sa zadovoljstvom ispratio vijest koju je objavio novoizabranog američkog predsjednika Joea Bidena da je za direktora Centralne obavještajne agencije nominirao iskusnog diplomata Williama Burnsa, pravog prijatelja Bosne i Hercegovine.

Komšić kaže da je dva puta razgovarao s Williamom Burnsom, jednom u Sarajevu i drugi put u Washingtonu, kada  je Burns bio zamjenik ministra vanjskih poslova.

“Prvi smo put razgovarali u Sarajevu u februaru 2012. i godinu dana kasnije u Washingtonu”, rekao je Željko Komšić, član predsjedništva Bosne i Hercegovine. „Sjećam se razgovora s Burnsom vrlo dobro. Njegovo znanje o političkim i društvenim odnosima u Bosni i Hercegovini zaista je impresivno. Definitivno je prijatelj države Bosne i Hercegovine i mislim da je imenovanje gospodina Burnsa sjajna vijest za Bosnu i Hercegovinu “, rekao je Komšić u izjavi za “Slobodnu Bosnu”, napominjući da je Burns boravio u Sarajevu u sklopu velike balkanske turneje tokom koje je posjetio Srbiju, Kosovo, Bosnu i Hercegovinu i Hrvatsku.

“On je iskusni diplomat koji dobro poznaje situaciju u cijeloj regiji i u Bosni i Hercegovini,” rekao je Komšić.

U izjavi od ponedjeljka, Bidenov tranzicijski tim rekao je da je Burns proveo 33 godine u State Departmentu i služio je i s republikanskim i s demokratskim predsjednicima.

Bivši američki predsjednik Barack Obama imenovao je Burnsa zamjenikom državnog tajnika 2011. godine, a Burns se povukao tri godine kasnije da bi preuzeo dužnost predsjednika Carnegieove zadužbine za međunarodni mir.

Novoizabrani predsjednik Biden rekao je u izjavi da je Burnsovo iskustvo s dvije stranke osiguralo da će pridonijeti “apolitičnom pristupu i obavještajnoj perspektivi koja će očuvati američku sigurnost”.

„Američki narod će mirno spavati s njim kao našim narednim direktorom CIA-e”, poručio je Biden.

Veleposlanik Burns primio je tri predsjedničke nagrade za izvanrednu uslugu i najviše civilno priznanje Pentagona i američke obavještajne zajednice.