Komšić o promjeni u OHR-u: Ako će biti trgovina s Rusijom na štetu BiH bolje da se ne dira ništa!

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić potvrdio je da je danas razgovarao s njemačkom veleposlanicom u Bosni i Hercegovini Margret Webber, ali da ne želi razgovarati šta su bile teme razgovora.

“To je bio privatni razgovor jedan na jedan, tako da nije praksa emitirati takve razgovore, a ja to neću”, rekao je Komšić.

Za Dnevnik D FTV rekao je da je za postupak zamjene visokog predstavnika potreban pristanak svih država članica Vijeća za provedbu mira.

“Zamjena visokog predstavnika teža je politička operacija. Za zamjenu visokog predstavnika potrebno je odobrenje PIC-a i provjera od strane Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda. Kako ćemo dobiti suglasnost Rusije koja se zalaže za ukidanje institucije visokog predstavnika? Znači li to da će oni ući u trgovinu s Rusijom na štetu interesa s BiH? Mislim da se to neće dogoditi. Pustite ovo i pričekajte ovu priču, mislim da neće biti nimalo lako, pogotovo uvjeriti Rusiju bez ozbiljnih ustupaka u Bosni i Hercegovini i u regiji. “Ako Rusija dobije velike ustupke, onda je bolje da ne diramo ništa”, rekao je Komšić.

Jučer su se pojavila izvješća da su Njemačka i Rusija željele promijeniti visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Valentina Inzka i imenovati Christiana Schmidta iz Njemačke.