Komšić odgovorio Ruskom ministarstvu vanjskih poslova: “Ovakve poruke nisu u duhu građanskih standarda!”

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić ocijenjen je neprimjerenim i uznemirujućim napade Ministarstva vanjskih poslova Ruske Federacije na bosanskohercegovačke medije, zbog izvještavanja o slučaju “Ikona”.

“Napadi na integritet bosanskohercegovačkih medija koji su izvijestili o slučaju ‘Ikona’, rusko Ministarstvo vanjskih poslova šalje uznemirujuću i neprimjerenu poruku, ne u duhu građanskih standarda vlasnika i poštivanje slobode komunikacije.”, izjavio je Komšić.

Bosanskohercegovački mediji imaju pravo napisati i istražiti slučaj koji je izazvao znatiželju svjetskog javnog mnijenja. “Bosna i Hercegovina je demokratska zemlja kojoj u svakom slučaju neće biti uskraćene medijske slobode, pogotovo ne zato što politički dužnosnici ne vole medijsko izvještavanje”, navodi se u priopćenju iz kabineta člana predsjedništva BiH Željka Komšića.

Ranije, sinoć, rusko Ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je da Rusija još nije dobila dokaze da je ikonu koja je poklonjena ruskom ministru vanjskih poslova Sergeju Lavrovu u Sarajevu nezakonito stekao konačni vlasnik i njime izmanipulirao, a mediji to iskorištavaju da diskredituju Rusku Federaciju.

“Unatoč činjenici da je Rusija diplomatskim kanalima vratila ikonu svojim donatorima kako bi razjasnila svoje podrijetlo, neutemeljena nagađanja o sudbini simbola koji zasjenjuju Rusiju, nastavlja se širiti u medijskim prostorima Bosne i Hercegovine i nekoliko drugih zemalja “, navodi se u priopćenju.

Rusko ministarstvo tvrdi da neki novinari objavljuju vlastite maštarije kao provjerene informacije, umjesto da čekaju službeni zaključak o simbolu.

„Nažalost, još jednom primećujemo da su neki mediji, prateći omiljenu zapadnjačku ‘zabavu’ da svuda i u svemu traži ‘ruku Kremlja’, spremni da iskoriste bilo koji, uključujući i najneprimjereniji, povod za jačanje antiruske propagande“, zaključuje se u saopćenju.