Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić uputio je pismo specijalnom izvjestitelju Europskog parlamenta za Bosnu i Hercegovinu Paulu Rangelu, u kojem je izrazio zadovoljstvo Rezolucijom o BiH donesenoj u Parlamentu EU, uz upozorenje da određene politike u BiH odbacuju sadržaj Rezolucije.

U pismu je Komšić zahvalio na nedavno donesenoj Rezoluciji o Bosni i Hercegovini, koja vrlo precizno i ​​tačno bilježi situaciju u ovoj zemlji.

– Smatram, također, kako je krucijalno važno da se u Rezoluciji štite temeljne vrijednosti Evropske unije koje se tiču vladavine prava, borbe protiv korupcije, demokratije, stabilnih i funkcionalnih institucija, ali i zaštite individualnih građanskih prava, kao jedan od neophodnih evropskih standarda – naveo je.

Posebno je naglasio važnost dijela Rezolucije koji kaže da su “Dvije škole pod jednim krovom” izraz diskriminacije i etničke segregacije, što je karakteristično za totalitarne sisteme koji ne poštuju ljudska prava i temeljne slobode.

– Međutim, u Bosni i Hercegovini nažalost postoje anahrone politike i politički akteri, koje su ovih dana putem zvaničnih zaključaka odbacile Rezoluciju o Bosni i Hercegovini, tražeći eksplicitno zadržavanje sadašnjeg stanja u Bosni i Hercegovini, koje je u pet presuda Evropskog suda za ljudska prava – Sejdić/Finci, Zornić, Pilav, Šlaku i Pudarić – utvrđeno kao sistemska diskriminacija. Želim Vas informisati da sam u cijelosti posvećen i opredjeljen ispunjavanju 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u Evropskoj uniji jer se time unapređuje politički i ekonomski sistem moje zemlje, a paralelno time i stvaraju mogućnosti za jednakost svih građana – napisao je Komšić.

Na kraju se izrazio uvjerenje da zajedno u saradnji sa institucijama Evropske unije možemo otkloniti sve blokade u Bosni i Hercegovini, koje su izazvane partikularnim etničkim interesima, a na štetu ljudskih prava i temeljnih sloboda građana Bosne i Hercegovine.