Komšić: Ponosan sam na svakog pripadnika OSBiH

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić boravio je danas u kasarni Rajlovac kod Sarajeva gdje je prisustvovao obilježavanju 18. godišnjice Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

“Važnost postojanja Oružanih snaga BiH nije vojničkog karaktera već i političkog i sigurnosnog karaktera. Pokušajmo zamisliti šta bi bilo da nemamo OS BiH ovakve kakve su sad. Nažalost, ja sam ne mogu obećati ono što bi bilo logično da im mnogi i mimo mene obećaju. To je da će politika biti svjesna njihove uloge i važnosti u državi i da će im se odužiti na način da se poboljša njihov standard, da se bolje opreme, budu sigurniji u izvršavanju redovnih i vanrednih zadataka.

Ponosan sam na svakog pripadnika Oružanih snaga BiH. Za svoje aktivnosti u inostranstvu dobilu su priznanje od zvaničnika Turske i Slovenije, gdje su učestvovali u akcijama spašavanja u poplavljenim područjima.

Od prve godišnjice do današnje, imao sam priliku da jedinice i ljude OS BiH vidim na djelu, ne samo u BiH već i u misijama u Iraku, Afganistanu. Svaki put, a čini mi se da nije bilo kurtoazno, svi su imali riječi hvale za naše pripadnike. Rekao sam to i njima – ponosan sam na njih jer su oni jedan od najboljih segmenata bosanskohercegovačkog društva. Pokazuju da se u BiH mogu napraviti velike stvari iako su ravne čudu u političkim okolnostima u kakvim se nalazimo.

Imate razloga slaviti i biti ponosni!”, poručio je Komšić.