Komšić ponovo zabrinuo Čovića: “Vlast u Mostaru mogu formirati ‘Koalicija za Mostar’ i ‘Bh. blok”

Željko Komšić, član predsjedništva BiH i čelni čovjek Demokratske fronte, rekao je na Federalnoj televiziji da bi najgora stvar koja bi se u Mostaru mogla dogoditi nakon izbora bila da dvije vladajuće stranke, SDA i HDZ, ponovno formiraju vladu.

“Rezultat je takav kakav je, ljudi su glasali kako su htjeli. Lično sam mislio da će Bh. blok imati bolji rezultat. Mislim da bi bilo najgore kad bi sve to opet završilo u koaliciji SDA-HDZ”rekao je Komšić u Dnevniku D Federalne televizije, koji je sudjelovao na izborima u Mostaru u sklopu “Koalicije za Mostar”

Komšić je otvoreno rekao da promovira priču da Bh. blok formira vladu s “Koalicijom za Mostar”.

“Ako je to cijena, Irma Baralija ponudila ponudio bih mjesto gradonačelnica Mostara”, rekao je Komšić dodajući da je to njegovo osobno mišljenje i da do sada nije bilo kontakata između predstavnika 2 koalicije za Mostar “i Bh. Blok.

Komšić je rekao da ne želi sudjelovati u mogućoj koaliciji HDZ-a i SDA.

Komšić je ovom izjavom zabrinuo čelnike HDZ-a koji su dobro svjesni činjenice da se vlast u Mostaru može formirati prvi put nakon rata bez sudjelovanja do jučer nedodirljivog HDZ-a. Prema dostupnim podacima, “Koalicija za Mostar” u novom gradskom vijeću imat će najmanje 12 članova vijeća, a nakon dodavanja glasova dijaspore možda 13, dok će Bh. blok ima šest članova vijeća, što znači da dvije koalicije imaju većinu i mogu graditi izvršnu vlast bez HDZ-a i birati gradonačelnika.

Mostarski portal HMS, blizak HDZ-u Dragana Čovića, smatra da bi takvo rješenje bilo katastrofalno za Mostar i njegov uistinu transnacionalni karakter.

“U takvom Mostaru jednostavno ne bi bilo dobro da Bošnjaci budu opozicija vladajućim Hrvatima, niti da Hrvati budu opozicija probošnjačkoj vladi”, piše HMS, naglašavajući da prema sadašnjem statutu ključne odluke poput proračuna ne mogu biti donesene u Mostaru. gradovima. jednostavna, a ne dvotrećinska većina.

HMS piše da bi probosanska koalicija mogla birati gradonačelnika Mostara s 18 ruku, ali kaže da bi to bila Pirova pobjeda jer izabrani gradonačelnik ne bi mogao upravljati gradom bez potpore široke koalicije od najmanje 24 od 35 mostarskih vijećnika.

HMS vjeruje da je jedina realna opcija da vlada u Mostaru stvori dvije koalicije predvođene SDA i HDZ-om, koje zajedno imaju dvotrećinsku većinu u budućem gradskom vijeću u Mostaru.