Komšić: Poslije “Transkripata genocida” ništa više neće biti isto!

Povodom nalaza istraživačkog projekta Memorijalnog centra Srebrenica „Genocide Papers / Transkripti genocida“ koji su razotkrili šokantne detalje rasprava i odluka tzv. Skupštine srpskog naroda u BiH, kasnije Narodne skupštine RS, u periodu od 1991. do 1996. godine, oglasio se član Predsjedništva BiH Željko Komšić.

„Moram da priznam da sam zgrožen detaljima diskusija tzv. Skupštine srpskog naroda u BiH iz perioda od 1991. do 1996. godine koje u posljednjem istraživanju donosi Memorijalni centar. To su, više manje, javni podaci i informacije koje možete pronaći, ali nikada na ovaj način nisu bile prikupljene, istražene i prema javnosti iznesene kao što je to u radio tim Memorijalnog centra Srebrenica. Od izjave Ratka Mladića iz maja 1992. godine o tome da plan političkog rukovodstva RS-a jasno kvalificira kao genocid, preko detalja o ulozi Beogradu u logističkoj i ideološkoj podršci RS-u, preko definiranih ‘strateških ciljeva srpskog naroda u BiH, do segregacije i dehumanizacije Bošnjaka i Hrvata, i konačno, pune podrške genocidnim operacijama u Srebrenici i Žepi, sve upućuje na to da je Narodna skupština RS bila jedan od alata genocida, ali i oblikovanja govora mržnje prema nesrbima“, poručio je član Predsjedništva BiH Željko Komšić.

„Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju je uvijek istraživao komandnu i individualnu odgovornost. S druge strane, nije učinio ono što je učinjeno u Nirnberškom procesu – nije utvrdio postojanje zločinačkih organizacija – gdje vas je članstvo u nekoj organizaciji po automatizmu činilo krivim”, napomenuo je Komšić.

“Upravo je to izostalo u slučaju Narodne skupštine RS-a, čiji su članovi svojim ‘rukama’ bili podrška genocidu, koji su donijeli zakone i odluke koje su bile smjernica politikama i djelovanju Radovanu Karadžiću i Ratku Mladiću. U svjetlu ovih informacija i podataka, potrebno je da se okupimo i jasno odredimo o: 1) nametanju zakona o zabrani negiranja genocida, 2) zakonu koji će omogućiti poseban status jedinice lokalne samouprave Srebrenica, 3) ponuditi zakonski okvir o lustraciji kojim će onemogućiti onima koji su učestvovali u donošenju odluka o kršenju ljudskih prava, genocidu i ratnim zločinima da obnašaju javne funkcije”, poručio je član Predsjedništva BiH.

“Ne očekujem da takve stvari budu usvojene u trenutnom načinu kako se donose odluke u BiH, ali očekujem da međunarodna zajednica napravi barem tih nekoliko koraka, nametne rješenja i ispravi, barem u toj mjeri, nepravdu učinjenu činjenicom da je jednom ovakvom tijelu – kakvo je tzv. Skupština srpskog naroda u BiH praktično dozvoljeno da, živi svoj pravni kontinuitet u legalnom poretku države Bosne i Hercegovine“, zaključio je Komšić.