Komšić: Postavljanje plinovoda na Savi je čin agresije na BiH

Postavljanje plinovodnih instalacija preko rijeke Save, u svojevrsnoj tajnosti, bez znanja državnih institucija Bosne i Hercegovine, očito je još jedan čin agresije na našu zemlju, u okviru novog vida udruženog poduhvata, domaćih i inostranih aktera, kazao je danas Željko Komšić, član Predsjedništva BiH.

“Zatražio sam informacije od Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, koji su jasno rekli da nisu bili uključeni u ovaj postupak, niti postoji bilo kakav dokument kojim se inicira potpisivanje protokola, imemoranduma o saradnji ili međunarodnog sporazuma, kojim bi dvije suverene zemlje, Bosna i Hercegovina sa jedne strane i Hrvatska sa druge strane, ovakvo nešto dogovorom omogućile”, kazao je.

Smatra da sad postaje jasno da je ovo bio akt sa one druge strane zakona i međunarodnog prava, u čemu su neki očito učestvovali.

“Jedan od aktera koji nam mora ponuditi odgovore na pitanja kako je ovo uopće bilo moguće je Zoran Galić, direktor Granične policije Bosne i Hercegovine”, kazao je Komšić.

Tvrdi da bez obzira sa kolikim ljudstvom raspolažu i kakvi su kapaciteti državne Granične policije, polaganje ovolikih plinovodnih instalacija ne može i ne smije proći neprimijećeno.

“Ovo je sasvim dovoljan povod da se traži odgovornost direktora Granične policije Bosne i Hercegovine i da nadležni organi, SIPA i Tužilaštvo Bosne i Hercegovine, odmah provjere eventualnu umiješanost pojedinaca u ovakvu nezakonitu aktivnost”, kazao je.

Komšić očekuje da će Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine odmah kontaktirati Graničnu policiju BiH, koja mora učiniti sve kako bi se ilegalni poslovi odmah zaustavili.

“Vlada Republike Hrvatske neizostavno mora zaustaviti sve radove na plinovodu. Riječ je o potpunom skandalu i udaru na suverenitet države Bosne i Hercegovine”, istakao je član Predsjedništva BiH.