Komšić: Razgovori u Neumu doprinose Dodikovim napadima na državnu imovinu, VSTV i druge institucije

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić rekao je danas, komentirajući izjavu Milorada Dodika da će na dnevni red NSRS staviti pitanja državne imovine i VSTV-a, kako je lider SNSD-a potpuno normalizirao i učinio javno prihvatljivim rušenje ustavnog poretka.

“Skretanje političkog fokusa na razgovore o Izbornom zakonu u Neumu pokazuje da to nije ništa drugo nego pokrivač za Dodikove separatističke aktivnosti. Naprosto je bizarno kalkulisati ograničenim izmjenama Ustava i Izbornog zakona dok kompletna vlast u drugom entitetu ruši ustavni poredak, a ako se ovako nastavi i s Oružanim snagama BiH te ako izostane odgovor institucija, to će značiti kraj države kakvu sada poznajemo i uvod u događaje koje niko normalan ne priželjkuje, ali će to biti jedini način da se kidnapovanje institucija i antidejtonsko formiranje parainstitucija zaustavi”, rekao je Komšić.

Pozvao je Tužilaštvo BiH da se konačno odazove i zaustavi napad na institucije.

Komšić je također pozvao i probosanske predstavnike u institucijama na razgovore i konsultacije vezane za institucionalni odgovor na separatističke aktivnosti.