Komšić: Schmidt je već napravio 3 početničke greške, znao sam za njegove stavove ali nisam očekivao da će ovo napraviti

“Schmidt je, da li zbog kratkoće vremena otkako je visoki predstavnik ili brzine ili nekih drugih razloga, izrekao nešto što nije po Ustavu BiH”, rekao je predsjedavajući Predsjedništva BiH i predsjednik DF-a Željko Komšić.

-Dakle, u Predsjedništvu BiH ne sjede predstavnici naroda, nego ljudi koji su izabrani iz reda konstitutivnih naroda. Druga stvar, sve ono što je on tu rekao zapravo se kosi sa nekim osnovnim demokratskim načelima po kojima živi npr. i zemlja iz koje on dolazi. Dalje, on govori o Hrvatima. Hrvati su zastupljeni u institucijama BiH na način kako je to propisano Ustavom i zakonima. Po meni, on miješa HDZ i Hrvate. Hrvati čak većinom ne glasaju za HDZ. Naš ustavni sistem ne razvrstava birače na Hrvate, Bošnjake i Srbe, bez obzira kakva je realnost na terenu. Kada je riječ o glasanju naš Ustav prepoznaje građane entiteta, kada je riječ o Predsjedništvu. Tvorci dejtonskog Ustava su sigurno imali na umu i ovakve stvari ali su ipak pokušali da sačuvaju taj građanski moment. Mislim da je Schmidt napravio grešku. Odabrao je stranu odmah na početku i svaki njegov budući potez će biti opterećen nekom vrstom sumnje. I to je njegov problem. Ja znam šta je Ustav i šta je Dejton. Dejtonski Ustav se može mijenjati samo u Parlamentarnoj skupštini BiH i nigdje više. Dakle, on ne podliježe intervencijama bilo koga, izuzev Parlamentarne skupštine BiH. To je jedna greška u koju je upao Schmidt. Druga je pogrešno tumačenje, treće je greška koju je napravio u političkom pristupu, odnosno to što je svoju poziciju već svrstao na jednu stranu, kazao je Komšić.

Ističe da su znali da su to pozicije Schmidta i prije nego što je on zvanično preuzeo svoju funkciju.

-Nisam očekivao da će napraviti takvu početničku grešku. Znao sam za njegove stavove. Ja mu zaista želim uspjeh na ovoj poziciji. U tom razgovoru koji smo imali na Bledu sam mu morao objašnjavati kako neke stvari funkcionišu po Ustavu BiH. Da se razumijemo, ja Schmidtu i dalje dajem podršku i davat ću mu podršku i ljudsku i političku, na način da od njega očekujem da donese neke evropske vrijednosti u BiH. Ne doživljavam ovo niti kao kakvu tragediju sve dok, kao posljedica njegovih stavova, ne bude neki potez koji je po meni loš, pa čak i poguban po BiH.”

O izjavi ministra vanjskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman koji ga je pozvao da podnese ostavku budući je protiv konstitutivnosti koja je zagarantirana Ustavom i Dejtonskim sporazumom, Komšić kaže: “Ne znam čijim Vulinom da nazovem Grlić Radmana, zagrebačkim, hrvatskim, Plenkovićevim ili Milanovićevim, ali on očigledno ima tu poziciju, kao što Vulin ima poziciju kod Vučića. I nije moje da, sa ove pozicije na kojoj se nalazim, dalje ulazim u komentare takvih gluposti.”

Komšić smatra da Dodik sebi priprema teren za formalni povratak u institucije BiH i odlučivanje.

-Prvo, to što je on uradio sada nije prvi put u ovom mandatu. Već je imao jednu takvu scenu pa se vratio. Mislim da je i Schmidtov put u Beograd u funkciji toga da ga i Vučić gurne ka povratku u institucije BiH i radu. Na kraju krajeva, 20. je zasjedanje Parlamentarne skupštine BiH, pa ćemo vidjeti šta će tu biti. Naravno, oni imaju političko pravo da učestvuju u radu institucija i da glasaju. Dodik je već napravio taj korak unazad. Nije se uopšte odazivao na vanredne sjednice koje smo imali u Predsjedništvu, kada je tražen angažman helikoptera za gašenje požara, a onda je došao na sjednicu Predsjedništva. Očekujem na nekoj od sljedećih sjednica, kada budu neke tačke koje su od direktnog interesa za Republiku Srpsku, pa i njega i njegovu političku opciju, a prije svega se tiče kreditnih zaduženja RS-a, da će on glasati. Očigledno se na njega vrši neki pritisak i sve što njemu treba je neka vrsta ‘časnog povratka’ u institucije BiH, kaže predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Navodi da visoki predstavnik neće smijeniti Dodika jer oni tako više ne rade.

-Mislim da je Schmidtu rečeno da se bonska ovlaštenja u tom smislu koriste samo u esktremnim situacijama, kad je ugrožen mir, teritorijalni integritete BiH i eventualno u slučaju izbijanja bilo kakvog nasilja. To je moja pretpostavka, pojašnjava Komšić, piše Federalna.ba.