Komšić: Ukrajina i BiH moraju istovremeno dobiti status kandidata za članstvo EU

Ukrajina i Bosna i Hercegovina moraju istovremeno dobiti status kandidata za članstvo EU, jer bi u protivnom to ohrabrilo proruske snage u BiH da nastave sa još većom destabilizacijom zemlje i blokadama, izjavio je član Predsjedništva BiH Željko Komšić.

Ekonomske posljedice

“Možda će nekome zvučati nategnuto, ali stepen proruske političke destrukcije u Bosni i Hercegovini jednak je onome u Ukrajini. U tom smislu se ne možemo tješiti time što ne pucaju po nama ako je već jasno da razaraju državu i dezavuišu sve što bi bilo od koristi i za državu i za sve njene građane. Zato BiH i Ukrajina u paketu moraju dobiti kandidatski status”, rekao je Komšić u intervjuu za portal Autonomija.

Ocijenio je da BiH trpi velike ekonomske posljedice zbog agresije Rusije na Ukrajinu, jer je došlo do naglog povećanja cijene robe i potrepština uzrokovanih tržišnim zemljotresom, ali da su značajnije političke posljedice.

“Iskreno govoreći, stvari se polako kristališu: veoma jasno su se pozicionirali proruski igrači okupljeni oko saveza Milorad Dodik – Dragan Čović. Njihove politike prema ruskoj agresiji na Ukrajinu ogoljene su do srži i to od njih samih. Potezima koje povlače, Dodik i Čović jasno su stali na stranu Rusije, što nije ni novost ili iznenađenje”, rekao je Komšić.

O zločinu i političkoj prirodi agresije Rusije na Ukrajinu Komšić smatra da se može povući jasna paralela s BiH, te da je jedina razlika je da je Ukrajina dobila pomoć oružjem, dok braniocima BiH ne samo da je ta pomoć nedostajala, nego je bila i zabranjena.

“Morali smo se boriti tri godine, otimati oružje od agresora – u jednom periodu čak i dvostrukog agresora – kao i protiv pete kolone Fikreta Abdića. Tek na kraju rata smo dobili malu pomoć u formi NATO intervencije. I u tom smislu, opstanak BiH kao države u periodu 1992–1995. spada u red svetskih čuda”, rekao je Komšić.

Dodikovo protuustavno djelovanje

Na pitanje je li Zapad nešto naučio iz agresije Rusije na Ukrajinu i je li konačno shvatio da je glavni izvor nestabilnosti u regiji ruska grana na Balkanu – Srbija i Republika Srpska, Komšić je rekao da se to najbolje vidi kroz poteze Zapada prema antiustavnim aktivnostima koje provode Milorad Dodik i vlasti Republike Srpske.

“U političkom smislu, za sada su jedino SAD i Velika Britanija bile konkretne, dok je Njemačka otpočela sa sporadičnim ekonomskim sankcijama. Sankcije koje su izrečene Dodiku nisu dovoljne. Dodik, naime, nastavlja sa svojom destabilizirajućom politikom i neće se zaustaviti”, rekao je Komšić.

Prema njegovim rečima, Dodikova najava prolongiranja donošenja antiustavnog zakona u Narodnoj skupštini RS, kojim se preotimaju nadležnosti države iz oblasti odbrane i formira Vojska Republike Srpske, samo je bacanje prašine u oči pojedinim zemljama članicama EU kako ne bi pratile SAD i Britaniju u sankcijama.

“Imam utisak da je nekada dovoljno da Dodik prospe čistu obmanu, koju pojedini iz EU sa zadovljstvom prihvate”, rekao je Komšić.

Cijeli intervju sa Komšićem pročitajte na portalu Autonomija.