Komšić upozorio SNSD-HDZ čelnike: “Igranje životima građana neće im se isplatiti”

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić pozvao je predsjedavajućeg Vijeća ministara Zorana Tegeltiju da javnosti konačno objasni zbog čega ne saziva sjednicu na kojoj bi Vijeće ministara BiH moralo donijeti odluku o nabavci vakcina u skladu s inicijativom Parlamenta BiH.

“Građani više nemaju strpljenja da slušaju igru gluhih telefona između ministrice Gudeljević i predsjedavajućeg Tegeltije, koji mora objasniti zašto do danas nije održana sjednica na kojoj bi se donijela odluka o nabavci vakcina. Nedopustivo je da s jedne strane slušamo kako nadležna ministarstva tvrde da su ispunila sve obaveze u skladu sa zahtjevima COVAX mehanizma, a i dalje nema nikakvog konkretnog pomaka kada je riječ o nabavci vakcina”, kazao je Komšić.

Nemar Tegeltije i Gudeljević direktno ugrožava zdravlje građana, smatra on, a niko drugi do njih samih ne može preuzeti njihove nadležnosti i baviti se poslom koji moraju da izvršavaju.

“Ako je Tegeltiji i Gudeljević cilj pokazati da je država nesposobna nabaviti vakcine kako bi se time poslala nekakva poruka, onda trebaju znati da im se igranje životima građana neće isplatiti”, zaključio je Komšić.