KOMŠIĆ UZROKOVAO OPŠTU POMETNJU U RS-u: “On vrijeđa srpski narod i srpske žrtve rata”

Predsjednik Organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila RS Veljko Lazić rekao je da član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić u svojim izjavama o Srebrenici želi zataškati istinu o ratnim događajima i srpskim žrtvama na ovom mjestu i oko njega.

Reagirajući na Komšićeve pozive međunarodnoj zajednici da nametne zakon o poricanju genocida, ali i zakon o posebnom statusu Srebrenice, Lazić je rekao Srni da je Komšić na ovaj način vrijeđao srpski narod i žrtve srpskog rata.

– U BiH nema mira i suživota sve dok na jedinstven način ne budu priznate i tretirane sve žrtve rata bez obzira na njihovu nacionalnu i vjersku pripadnost i dok se ne pronađu, ekshumiraju i identifikuju srpske žrtve rata – poručio je Lazić.

Memorijalni centar Srebrenica-Potočari objavio je transkripte zasjedanja Skupštine srpskog naroda Bosne i Hercegovine. Ovo je istraživački projekt pod nazivom “Transkripti genocida”. Cilj im je, kako kažu, prikazati proces stvaranja srpske države u Bosni i Hercegovini, koja je ovu regiju učinila poprištem najtežih ratnih zločina od Drugog svjetskog rata.

Komšić je tim povodom pozvao na Međunarodnu zajednicu da nametane zakon o zabrani negiranja genocida u BiH, Srebrenici omogući poseban status jedinice lokalne samouprave i donese zakon o lustraciji kojim će onemogućiti onima koji su učestvovali u donošenju odluka o kršenju ljudskih prava i ratnim zločinima da obavljaju javne funkcije.