Komšić vidno ljut, traži hitnu reakciju: Tegeltija i Gudeljević “se igraju” našim životima!

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić pozvao je predsjednika Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zorana Tegeltija i ministra civilnih poslova Bosne i Hercegovine Ankicu Gudeljević da objasne građanima zabunu oko kupovine cjepivo putem COVAX-a i EU mehanizma.

– Potpuno nedosljedni stavovi predsjednika Vijeća ministara i Ministarstva civilnih poslova prema kojima predsjednik tvrdi da će građani Bosne i Hercegovine cjepiva dobiti na vrijeme za građane EU i Ministarstva civilnih poslova navodi da ne može potvrditi nijedan datum primanja! To je totalna zbrka i neodgovornost, a poznato je da je cijepljenje već počelo u zemljama EU – kaže Komšić.

– Potpuno je neprihvatljivo da se ministrica Gudeljević uopće ne osjeća pozvanim da radi svoj posao, tako da građani i dalje dobivaju malo informacija o procesu opskrbe cjepivom iz PR-a Ministarstva civilnih poslova, a isto je ministarstvo u septembru prošle godine objavilo da će Bosna i Hercegovina biti među prvim zemljama koja će primiti cjepivo COVID -19 – rekao je Komšić.

Komšić je rekao da će na sljedećoj sjednici Predsjedništva Bosne i Hercegovine predložiti da Predsjedništvo Bosne i Hercegovine pozove Vijeće ministara i Ministarstvo civilnih poslova, kako bi dostavili potpune informacije o postupak kupnje cjepiva.

Podsjećanja radi, COVAX je program SZO-a za cijepljenje ljudi protiv koronavirusa u siromašnim zemljama sa srednjim prihodima širom svijeta. Koje će cjepivo stići u Bosnu i Hercegovinu i kada, još uvijek je neizvjesno.

Gudeljević je u ime BiH potpisala ugovor sa savezom Gavi o kupovini cjepiva za građane Bosne i Hercegovine 18. septembra prošle godine.

– Ovo je najveći poduhvat kojeg je Bosna i Hercegovina do danas poduzela preko Ministarstva civilnih poslova, najavilo je tada to ministarstvo. I to je, po mišljenju svih, kraj ovog “historijskog pothvata”.

Danas je Ministarstvo civilnih poslova najavilo da će, na osnovu sporazuma Predsjedništva Bosne i Hercegovine i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, poštujući isključivo ustavne nadležnosti i potrebe izražene od strane nadležna tijela entiteta i distrikta Brčko potpisti sporazum o članstvu u mehanizmu COVAX i koordinaciji nabavke cjepiva u EU.

– S obzirom na ove činjenice, ni u jednom slučaju nema primjedbi na nedostatak koordinacije i komunikacije u ovom izuzetno važnom trenutku za sve stanovnike Bosne i Hercegovine – kažu iz ministarstva.

Tegeltija ističe da su osigurana sredstva za kupnju cjepiva za 20 posto stanovništva.

– Prvo treba cijepiti najugroženije dijelove društva. Naravno, nastavit ćemo postupak nabave cjepiva sve dok ukupan broj potreban ljudima koji se cijepe, govorim o onim cjepivima koje ćemo kupiti i koji će biti besplatni za građane Bosne i Hercegovine.

Procjenjuje se da je za suzbijanje virusa koji nas muči potrebno cijepiti između 50 i 60 posto stanovništva. Da budemo vrlo jasni, građani Bosne i Hercegovine dobit će cjepiva koja će dobiti drugi građani EU, jer ćemo odabrati najsigurnije kanale opskrbe, a vjerujemo da je to učinjeno u saradnji s EU. Tako će građani Bosne i Hercegovine primiti cjepivo u roku koji je predviđen i za ostale građane.

Dodao je da se očekuje da će prva cjepiva stići do kraja prvog tromjesečja.

– Ako se doista dogodi da u prvom tromjesečju dobijemo više cjepiva, to će za nas biti prihvatljiv rok – naglasio je.

Bosna i Hercegovina, prema posljednjem popisu stanovništva, ima oko 3,3 miliona stanovnika. Do sada je potvrđeno više od 110 000 slučajeva zaraze i preko 4 000 smrtnih slučajeva. Ukupno je naručeno 1.232.000 doza, a nabavu cjepiva koordinira Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine na čelu s Ankicom Gudeljević.

Ministarstvo zdravlja i socijalne skrbi Republike Srpske, Federalno ministarstvo zdravlja i Odjel za zdravstvo i ostale usluge Distrikta Brčko potpisali su sporazum o obvezama pandemije u Bosni i Hercegovini. Na teritoriji Federacije Bosne i Hercegovine postoji 10 kantona koji imaju autonomiju da biraju proizvođača od kojeg će dobiti cjepiva, što stvara još veću zabunu.

– Još uvijek nemamo informacije o tome koja ćemo cjepiva dobiti, jer je do danas samo jedan proizvođač dobio licencu u Europi, očekuje se da će to biti cjepivo koje ćemo dobiti u prvom kontingentu – Pfizer / BioNTech – rekli su prije mjesec dana iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

Republika Srpska očekuje da cjepivo Sputnik V. stigne u Republiku Srpsku početkom ove godine.

Šef moskovskog ureda Republike Srpske Duško Perović rekao je novinskoj agenciji Srna prije mjesec dana da bi prva isporuka ruskog cjepiva mogla biti zakazana za februar 2021. Perović je također rekao da je Ministarstvu zdravlja Republike Srpske predao potpunu dokumentaciju koju treba analizirati kako bi se osigurali uvjeti i dozvole za Dostava ruskog cjepiva.

U Hrvatskoj je postupak cijepljenja započeo 27. decembra, kao i u drugim zemljama Europske unije. Naši susjedi kupili su cjepiva Pfizer / BioNtech. U Srbiji je cijepljenje koronavirusa za korisnike staračkih domova počelo 24. decembra, a u pitanju su i cjepiva Pfizer / BioNTech.

Sjeverna Makedonija primit će 5.850 doza Pfizerovog cjepiva protiv koronavirusa u februaru, a ovo će biti prva isporuka ovog cjepiva toj zemlji, dok će, prema ministarstvu zdravstva, 800.000 doza biti isporučeno do kraja godina.

“Očekuje se da će cjepiva iz mehanizma COVAX stići na Kosovo u martu, iako ranije nije isključena mogućnost ograničenog broja doza izvan tog mehanizma”, rekao je Faik Hoti, glasnogovornik ministarstva zdravstva, dodajući da je Kosovo jedna od 92 zemlje niske i srednje ekonomije gdje će COVAX besplatno distribuirati 20 posto cjepiva.

Crnogorski Institut za javno zdravstvo priopćio je kako se očekuje da će prvi kontingent cjepiva protiv koronavirusa stići u tu zemlju najkasnije u aprilu.

Velika Britanija je prva država na svijetu koja je započela cijepljenje građana 8. decembra prošle godine, nakon što je 2. novembra odobrila cjepivo protiv koronavirusa od proizvođača Pfizer / BioNTech.