Komšićev savjetnik Slaven Kovačević: Činjenica je da SDP Hrvatske vodi HDZ-ovu politiku prema BiH!

Slaven Kovačević savjetnik za vanjsku politiku u kabinetu člana Predsjedništva BiH Željka Komšića osvrno se na tvrdnje SDP-a Hrvatske u vezi sa stavom te stranke o Rezoluciji o BiH koja je usvojena u Evropskom parlamentu, navodeći da SDP Hrvatske činjenično gledano u potpunosti vodi politiku HDZ-a, piše Klix.

Kovačević kaže kako “gospoda” iz SDP Hrvatske nije ni svjesna HDZ-ovskih poruka koje su poslali povodom najnovije Rezolucije Europskog parlamenta o Bosni i Hercegovini.

“Kao prvo, pozivanje SDP Hrvatske na presudu Ustavnog suda BiH u slučaju Ljubić, a guranje u drugi plan presuda Evropskog suda za ljudska prava koje nalažu odbacivanje koncepta tzv. konstitutivnosti, u potpunosti je deplasirano i to iz sljedećeg razloga – Presuda Ustavnog suda Bosne i Hercegovine iz 2016. godine već je provedena, i implenitrana kroz formiranje vlasti u BiH. Isto je činjenično dokazao i stručnjak za ustavno pravo Josef Marco, Austrijanac i nekadašnji sudija Ustavnog suda Bosne i Hercegovine. Istu stvar tvrdi i visoki predstavnik internacionalne zajednice u Bosni i Hercegovini, u okviru njegovih nadležnosti, utvrđenih Općim okvirnim sporazumom za mir u Bosni i Hercegovini ili Dejtonskim mirovnim sporazumom”, kaže Kovačević.

Dakle, ta presuda je već provedena, naglašava on.

“Ona nije provedena samo u snovima Dragana Čovića i HDZ-a koji već pet godina lažu javnost o njenom sadržaju, dajući joj značaj koji nikad nije ni imala, na što su iz SDP Hrvatske namjerno ili svjesno nasjeli. Retorika i navodna “argumentacija” SDP-a Hrvatske je retorika i “argumentacija” potpuno svojstvena HDZ-u, i ona puca u nogu europskim standardima i vrijednostima, valjda se nadajući da joj to donosi nešto glasova iz dijaspore. To SDP-u Hrvatske ne donosi bilo kakve glasove, a paralelno s time u evropskim institucijama, SDP se svrstao uz radikalnu desnicu, dok Republika Hrvatska svakim danom sve više gubi svoj ugled. Primjer je Željana Zovko, koja više štete pravi Hrvatskoj, nego što joj pravi koristi”, kazao je on.

Osim toga, dodaje Kovačević, SDP Hrvatske kroz istupe svog zastupnika Tonina Picule želi da nameće politički sistem u Bosni i Hercegovini, na način da bi ova zemlja trebala biti federalno uređena zemlja na principima supsidijarnosti, a ti pojmovi nisu ništa drugo nego eufemizmi za pojmove tri etničke izborne jednice, tri entiteta i tome slično, što je na tragu presuđenog UZP-a.

“Porazno je da SDP Hrvatske brani i zastupa politiku Franje Tuđmana. Međutim, taj princip nikada biti prihvaćen o ovoj zemlji, jer pokušava da legalizira ono što je ICTY ili Sud u Haagu za bivšu Jugoslaviju već utvrdio kao udruženi zločinački poduhvat. To se u suverenoj državi Bosni i Hercegovini neće nikad desiti. Politika i retorika SDP-a Hrvatske identična je HDZ-u Hrvatske, kojoj je definitvan cilj na silu i kroz tzv. ‘legitimno političko predstavljanje konstitutivnih naroda’, koje je raskrinkano pred tijelima Evropske unije i NATO-a, priskrbi onakav sistem, koji će vječito biti takav da zvanični Zagreb ima potpunu kontrolu nad svim odlučivanjima u Bosni i Hercegovini”, kazao je on.

To je priča HDZ-a Hrvatske, dodao je te naglasio da SDP Hrvatske očito pristaje na to.

“Međutim, to se nikad neće desiti, jer će Bosna i Hercegovina biti zemlja jednakopravnih građana, kao što je to svaka zemlja Europske unije, a kada vi kod sebe uvedete politički sistem temeljen na konstitutivnim narodima i pokažete Europskoj uniji da to funkcionira, javite nam se, jer ćemo taj funkcionalan sistem rada prihvatiti”, zaključio je on.