Komšićeve riječi odjeknule u Hrvatskoj: Komšić nas optužuje da kršimo suverenitet Bosne i Hercegovine!

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić rekao je danas da je postavljanje plinovodnih instalacija preko rijeke Save, u svojevrsnoj tajnosti, bez znanja državnih institucija BiH, još jedan čin agresije na našu zemlju, u okviru novog vida udruženog poduhvata domaćih i inostranih aktera, prenosi Slobodna Bosna.

Ove Komšićeve riječi odjeknule su u susjednoj Hrvatskoj. Tako danas portal Hrvatske radio-televizije piše da je član Predsjedništva BiH optužio Hrvatsku za agresiju i kršenje suvereniteta BiH.

Portal HRT-a piše i da je ranije tokom dana na sličan je način reagirao i član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.

HRT podsjeća da je plinovod Slobodnica-Bosanski Brod projektovan kako bi se u pogonima rafinerije u proizvodnom ciklusima koristio prirodni plin umjesto tekućih goriva i time smanjilo onečišćenje zraka koje bitno utječe i na kvalitetu života u Slavonskom Brodu. Taj je projekt rezultat dogovora koji su 2017. postigli tadašnja hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović i ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov jer je ruska tvrtka “Zarubežnjeft” vlasnik bosanskobrodske rafinerije.

U tekstu se napominje da su provedbu projekta uključene vlasti Republike Srpske, ali da je “za Komšića kao i za Džaferovića sporno to što ga nisu odobrila državna tijela vlasti”.

HRT ističe da “Komšić tvrdi kako ne postoji ni jedan međudržavni dokument kojim bi BiH i Hrvatska trebale urediti ovo pitanje” te da “sada očekuje intervenciju Ministarstva vanjskih poslova BiH i Granične policije BiH odnosno njezinog ravnatelja Zorana Galića kako bi se radovi zaustavili”.