KONAČNO! Počinje suđenje višegradskim četnicima zbog izazivanja nacionalne, vjerske i rasne…

Trojica članova četničkog ravnogorskog pokreta, optuženi za poticanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, sukoba i netrpeljivosti, danas se moraju izjasniti o krivici pred Sudom Bosne i Hercegovine.

Dušan Sladojević, Slavko Aleksić i Risto Lečić Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine optužilo je da su prisustvovali višegradskom sastanaku “Ravnogorskog pokreta otadžbine Srpske” 10. marta 2019. godine i da su tom prilikom veličali pokret i izazivali uznemirenost i strah stanovništva, posebno povratnika svirajući i pjevajući prijeteće pjesme.

– Optuženi su da su sudjelovali na okupljanju u organizaciji “Ravnogorskog pokreta otadžbine Srpske” Višegrad, na Trgu palih boraca u Višegradu, te kasnije na lokalitetu Dobrunske rijeke, poznatom kao “Draževina” – saopćeno je svojevremeno iz Tužilaštva BiH.

Terete se da su prilikom postrojavanja pripadnika “Ravnogorskog pokreta”, među kojima je bilo i pripadnika iz Srbije i Crne Gore, optuženi Sladojević kao predsjednik “Ravnogorskog pokreta Republike Srpske” i optuženi Aleksić sudjelovali u vršenju postrojavanja, korištenjem vojne terminologije i uz predaju raporta, kao i iznosili govore u kojima su veličali Ravnogorski pokret, te puštanjem i pjevanjem pjesme koja u svom tekstu izražava prijetnju ili nasilje, izazvali uznemirenost i strah stanovništva na području Bosne i Hercegovine, a naročito povratnika i građana Višegrada i okolnih mjesta.

Lečić je optužen da je počeo pjevati s guslama koje u njegovom tekstu izražava prijetnju ili nasilje i veličaju četnički pokret, što je izazvalo uznemirenost i strah kod stanovnika u Bosni i Hercegovini, posebno kod građana i povratnika u Višegrad i okolna područja.

Prema priopćenju iz Tužiteljstva BiH, optuženi se terete za poticanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, sukoba i netrpeljivosti među narodima i drugima.