KONAČNO PRORADILO! Na Sarajevski aerodrom stigao prvi kontingent vakcina!

Kao što je ranije najavljeno, BiH će danas dobiti prvu liniju cjepiva putem mehanizma COVAX.

Ovo su zapravo dva avio leta: 23.400 doza cjepiva BioNTech / Pfizer stići će ujutro, a 26.400 doza cjepiva AstraZeneca na drugom letu navečer.

BiH je naručila i platila 1 232 000 doza putem mehanizma COVAX. Cjepivo ovisi o mehanizmu COVAX, tj. koja su cjepiva dostupna pod mehanizmom. Trenutno se očekuje da će BioNTech-Pfizer i AstraZenec biti prebačeni u BiH.

Proces nabave cjepiva putem mehanizma COVAX u BiH započet je još u julu, a ugovor je potpisan 18. sepmtebra 2020. godine. Mehanizmom koji pokriva 186 zemalja koordinira Globalna alijansa za vakcine (GAVI), Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i Koalicija za pripravnost na epidemije (CEPI).

Federacija BiH, Republika Srpska i Distrikt Brčko izdvojile su približno 13 miliona dolara iz državnog proračuna za nabavu cjepiva putem mehanizma COVAX, a nalozi za cijepljenje odnose se na oko 20 posto stanovništva.

Do kraja ove sedmice u Sarajevo će stići 30 000 doza cjepiva BiH pod pokroviteljstvom Turske, a do kraja iduće  50 000 doza cjepiva iz Kine.