Konačno se oglasio kabinet Milorada Dodika u vezi sa ukradenom ikonom!

“Ikona Svetog Nikole, koju je ruskom ministru vanjskih poslova Sergeju Lavrovu poklonio predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, nije ukradena i spada u red posvećenih porodičnih simbola”, priopćeno je iz ureda Predsjedništva. Predsjedavajući BiH.

“Niz laži i izmišljotina doveo je do pogrešnog predstavljanja medija da je ovo simbol koji je dio kulturne baštine i nacionalnog blaga, još nije utvrđen a to potvrđuje činjenica da ni sedam dana nakon darivanja nema potvrde da se ikona nalazi na popisu ikona koje nedostaju ili da je neko traži, ili da je dio bilo čije kulturne baštine, ali unatoč tome, širenje nečasnosti u javnosti se nastavlja”, izjavljeno je iz kabineta srpskog člana i predsjedatelja Predsjedništva BiH .

Kabinet je inzistirao na tome da darovani simbol ima tržišnu vrijednost, ali se prije svega pokazalo da je to posvećeni pravoslavni simbol velikog sveca, svakom hrišćaninu dobro poznat.

“Nakon što je prdsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik darivao ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova, neki su mediji, takozvani stručnjaci, visoki dužnosnici, izvijestili o puno netačnih i lažnih optužbi, niz zvaničknik iz BiH, pa čak i pojedinci iz RS-a koji to objavljuju. Ntko i ništa, i najodvratnije laži, ne mogu pokvariti odnos, bratstvo između dva pravoslavna naroda, kao i odnos srpskog člana predsjedništva i političkog rukovodstva Rusije “.

Podsjećamo, Milorad Dodik dao je Lavrovu pozlaćeni pravoslavni simbol u Istočnom Sarajevu. Vjeruje se da je ovaj simbol ukraden iz Ukrajine, nakon čega je uslijedila osuda javnosti kod kuće i svijeta.

Tužiteljstvo BiH otvorilo je slučaj protiv sporne ikone i razmotrit će sve navode. Ured ruskog ministra Sergeja Lavrova rekao je da će logotip biti vraćen donatoru.