Automatska skica

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković održao je danas konferenciju za novinare u Sarajevu, a tema je bila aktuelna politička situacija.

“U Strazburu smo znali da ćemo naći puno važnih kolega koji razgovaraju o Bosni i Herecegovini. I mi smo obećali da se odluke o BiH neće donositi bez nas. Važno je da lobiramo za evropske integracije.

Čuli smo ohrabrujuće poruke da je priča o proširenju EU veoma aktivna. Mi pokušavamo da napravimo nekoliko važnh koraka u smislu političke stabilnosti i regionalne stabilnosti”, kazao je ministar Konaković.

“EU je pokrenula paket prema Zapadnom Balkanu od 14 milijardi eura, a imam informaciju da će se dodatno uložiti i 6 milijardi EU. Mi iz BiH smo dobili ukupno 60 posto sredstava, dok su ostale zemlje dobile ostalo.

Pod posebnom lupom jesu odnosi Srbije i Kosova, formiranje Vlade Crne Gore, kazao je Konaković.

Privrednici moraju izvršiti maksimalni pritisak na političke aktere, radi ubrzanog otvaranja i pristupa zajedničkom tržištu EU.

Naše kampanje imaju ogromnu priliku da se ugrade u to tržište. Pred našim privrednicima je ogromna prilika za to tržište.

I da naravno u procesu donošenje paketa za Zapadni Balkan, cijela Bosna i Herecegovina profitira.

Imamo priliku da profitiramo maksimalno od ove situacije i da uskočimo na evropski voz”, poručio je Konaković.

Osvrnuo se i na današnje izlaganje predsjednika RS Milorada Dodika.

“Dodik ponovo postavlja ultimatume, što u ovom trenutku nikako nije dobro. Zaista na evropskom putu BiH smeta ta činjenica da se te teme stalno ponavljaju. Bosna i Herecegovina je lider evropskih integracija”, kazao je ministar vanjskih poslova BiH.

“Mi ćemo o svemu razgovarati, imamo i mi naše prijedloge za Ustavni sud. Ako oni brinu o građanima RS, oni će činiti da studenti i poljoprivrednici osjete ove pozitivne promjene.

Jedan dio političke scene razmišlja samo kako da otežaju put, ako vlasti u RS ovako nastave, moguće da će naljutiti važne ljude u Evropi.

Ako nam ova prilika promakne, biće to veliki gubitak za BiH” poručio je Konaković.