Konaković o Ivani Marić: “Kao Bošnjak opraštam joj nesmotrenu izjavu… ovo je dokaz njezine analitičke sposobnosti”

Predsjednik Naroda i Pravde Elmedin Konaković rekao je danas da je zadovoljan uspjehom ove stranke u posljednje tri godine od kako postoji NiP.

Prisjetio se samih početaka ove stranke i najavio njezino širenje širom Bosne i Hercegovine.

Konaković je naglasio da će se u narednom razdoblju fokusirati na entitet Republika Srpska i najavio organizaciju zaklade u okviru NiP-a koja će se baviti politikom povratka u RS-u.

Također se osvrnuo na presudu Ustavnog suda FBiH, gdje je zakon o izmjenama zakona i djelokrug upravnih tijela i upravnih organizacija Kantona Sarajevo proglašen neustavnim. Konaković je naglasio da to ne utječe na ustavnost sadašnje vlade te da će “četvorka” poštovati presudu.

– Ustavni sud ovdje problematizira postupak, a ne suštinu. Ova vlada nema problema i ne pada nam na pamet negirati ili primjenjivati ​​odluke Ustavnog suda. U ponedjeljak već imamo sastanak političkih čelnika, kako bismo u ponovljenom postupku ispoštovali presudu Ustavnog suda – rekao je Konaković.

Na pitanje kako komentira izjave Ivane Marić i kako bi postupila u slučaju da se službeno kandidira za zamjenicu gradonačelnika, Konaković je pojasnio da će razgovarati s Našom strankom ako se to dogodi, te da joj on “kao Bošnjak oprašta nesmotrene izjave”.

– Nismo još razgovarali o tome. Sjest ćemo s Našom strankom ako postane kandidat. Sinoć sam vidio njezino izvinjenje i kao Bošnjak prihvaćam ovo izvinjenje. Mislim da Ivana Marić nije radikalna ili nacionalistički opredjeljena. Čini mi se da su ove nepromišljene izjave pokazatelj njezinih analitičkih sposobnosti. Vidio sam da je Ivana Marić izazvala puno reakcija u javnosti zbog izjava koje su loše. Dakle, ove izjave o Bošnjacima kao narodu koji je “eto sebi dao neko ime” za mene su još teža izjava nego o Haškom tribunalu – objasnio je.

Rekao je da je protivnik potpunog zaključavanja, ali to je krik zdravstvenih radnika. Osvrnuo se i na demonstracije u Sarajevu.

– Protivnik sam zaključavanja, ali to je bio krik zdravstvenih radnika. Tražili su stanku barem tokom vikenda, kako bismo ih mogli poštovati jer je situacija alarmantna. Među njima sam vidio poznate ljude kako traže cjepiva ispred zgrade Vlade KS. Mogu im reći da su došli na pogrešnu adresu za ovo pitanje. 21 milion KM pomoći iz proračuna KS najavljeno je svima koji će biti pogođeni bilo kojim određenim zaključavanjem.