Konaković ponovo o Komšiću: Njemu je mrsko raditi, od njegove tuče sa Hrvatskom mi nemamo ništa

Elmedin Konaković, ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, prokomentarisao je aktuelna politička dešavanja, ali i sukob sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Željkom Komšićem zbog izjave o tome da je Komšić, prema Konakovićevim saznanjima, tražio da EU ne otvori pregovore sa našom zemljom, prenosi Oslobođenje.

Govoreći o izmjenama Izbornog zakona BiH, Konaković je rekao da hoće da pokažu da postoji dobra volja da se riješi osnovno pitanje kada je pitanje o izbornom zakonodavstvu, uklanjanje nacionalnih prefiksa i neki drugi načini organizovanja samih izbora.

– Nisu me iznenadili načelni otkazi SDA i DF-a, oni su rekli to. Povukao sam paralelu, kada smo mi kao stranka dobili poziv za Neum, procijenili smo da je to politička šteta. Mogli smo ostati kući, puno lakše je bilo. Mi smo odlučili da odemo naći neka rješenja i čak trpimo političku štetu. Njima su na prvom mjestu njihove stranke i gledaju kroz prizmu izbora, njima su sitnošićarski stranački interesi, rekao je Konaković.

Komentarišući HDZ-ov prijedlog izborne reforme, šef bh. diplomatije ističe da je taj prijedlog na tragu onoga što je ta stranka predlagala u Neumu 2022. godine. Ističe da je u Neumu skoro postignuto usaglašavanje, ali da se nisu složili sa jezičkom terminologijom.

– Svaka od strana nešto traži. Mi tražimo brisanje etničkog prefiksa, tražimo bolje pozicioniranje građanskog u odnosu na etničko. Ponavljam, iako bih volio nemoguće je da se probudimo u građanski uređenoj državi. Ne pristajemo da bude ultimativno etničko rješenje i tražimo bolji omjer, kazao je on.

Važna politička tema svakako je i Ustavni sud BiH, a Konaković smatra kako oni koji najviše zagovaraju odlazak stranih sudija svojim potezima tjeraju strance da odlučuju i da se u takvom ambijentu ne može naći dogovor.

– Ustavni sud je garant opstanka Bosne i Hercegovine, dok Milorad Dodik priča o secesiji svakodnevno je i najavljuje. Zna on da je to institucija koja spašava u pravnom smislu bilo kakav pokušaj i vodi ga u potpunu administrativnu i svaku drugu izolaciju. O dugoročnim rješenjima jesmo spremni razgovarati, poručio je Konaković.

Kada je riječ o izboru sudija, on kaže da politički predstavnici ne bi trebali biti u Ustavnom sudu.

– Vukoja je čovjek koji je dva puta biran na pozicije u Predstavničkom i u Domu naroda na nivou države. Sekretari ne smiju biti bliski političkim partijama. Dva put su ga birali SDA, DF i druge stranke upravo na tu poziciju kojom su potvrdili da nema političku pripadnost, povezanost možda ima. Sama SDA i DF su to potvrdili dizanjem ruke za njega dva puta, rekao je.

Potom je komentarisao i okršaj sa Željkom Komšićem i kazao kako su iz Komšićevog kabineta reagovali brzo i u tome napravili pravopisne greške.

– Ja sam govorio šta su mi svjedoci tog sastanka rekli, šokiran sam da se on čudi što sam ja prenio ono što on pokazuje da misli. Da li postoji neko od vaših medija, iko kome je Željko Komšić poslao poruku da apeluje na otvaranje pregovora sa EU. Nema nijedna Viber poruka da je član Predsjedništva, da ne kažem sjeo, njemu je to mrsko putovati, hodati i raditi, da je poslao poruku pomozite da Bosna i Hercegovina otvori pregovore. Iznenađen sam da se on pravda za nešto što demonstrira da misli. On je na sastanku u Briselu u decembru imao tu retoriku, govorio je neka sačekajte da oni sve to ispune. On to gleda stranački, on ne gleda to kao budućnost opstanka djece u Bosni i Hercegovini, kazao je Konaković.

Ističe kako Komšić nije rekao nijedno afirmativno slovo o otvaranju pregovora EU i BiH.

– Da vam ne pričam u New Yorku šta je radio, a šta je trebao raditi. Dogovorio dvije bilaterale pa mu se poklopili termini za 10 dana. Umjesto Scholzu otišao kod Južnokorejanca, kaže on.

Konaković dodaje kako je Komšićev ratni patriotizam neupitan, ali da danas vidi samo stranački.

– Zamislite vi kako reaguje evropski zvaničnici kada predstavnik najvažnije institucije dođe i bude nezainteresovan i čak suprotno diskutuje. Kaže neka iscijedite vi to, pa ako Trojka ne natjera Dodika da vam isporuči svih 14 prioriteta nemojte im dati pregovore. Nije on to rekao na ovaj način, ali takvim konceptom, jezikom govori. Ja ga pozivam da prestane sa privatnim aktivnostima. Ne hotele o čemu čitam, nego neka sjede na avion i ode negdje kao patriota i objasni ljudima šta znači otvaranje pregovora. Njegove tuče sa hrvatskom stranom zanimljivo je, ali šta Bosna i Hercegovina ima. Šta imamo što je Plenkovića nazvao Putinom, gdje su pomaci njegove politike, upitao je šef bh. diplomatije.