Konaković potvrdio: Dodik prekinuo komunikaciju i ucjenjuje

U Sarajevu je danas održana sjednica Vijeća ministara BiH na kojoj je došlo do novih uslovljavanja od strane SNSD-a.

Već uoči sjednice bilo je jasno šta će se destiti. Stav ministara iz RS-a je saopćio zamjenik predsjedavajuće Vijeća ministara BiH Staša Košarac. Nakon sastanka sa ministrima i zamjenicima iz RS, rekao je da nijedan zakon neće biti usvojen u Vijeću ministara BiH dok se ne usvoji zakon o Ustavnom sudu BiH.

“Ostajemo pri stavu da nijedan zakon neće biti usvojen u Vijeću ministara BiH dok se ne usvoji zakon o Ustavnom sudu BiH, koji rješava pitanje stranih sudija u ovoj instituciji”, napisao je Košarac na društvenoj mreži X.

Nakon sjednice je ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković poručio da je na sjednici došlo do uslovljavanja.

“Ne znam zašto, šta svima donosi uslovljavanje i ultimatumi, mislili smo da toga neće biti. Pred nama su milijarde eura i konvertibilnih maraka pomoći BiH na evropskom putu. Očekuje se od nas da taj novac zaslužimo, a da korist imaju građani BiH. Bojim se da će nas ovakvi ultimatumi udaljiti tamo negdje gdje smo davno bili. Apelujem da ni Dodik ni ostali političari u BiH to ne rade”, rekao je.

Dodao je evropski zakoni stoje zbog Ustavnog suda BiH.

“To je štetno. Taj Zakon o sudovima i konflikt interesa bili ocijenjeni kao veliki iskorak BiH. I zasada bilježimo iskorake, vidjet ćete da je zabilježen iskorak. Druge stvari su tekle skoro pa normalno, osim ovih zakonskih procedura. Imamo moj Zakon o vanjskim poslovima, žao mi je, nisam bio tu, koji nije prošao na Predstavničkom domu, a argumenti koje sam čuo zaista ne stoje. Razgovarat ću sa svim političkim akterima, imat ćemo međunarodne sporazume i vanjske poslove ponovo na dnevnom redu. Bit ćemo uporni, ponavljat ćemo naše prijedloge, oni ne štete nikome, oni samo donose korist. Oni što blokiraju morat će objasniti zašto to rade”, kazao je Konaković.

Istakao je da je problem to što je Milorad Dodik prestao komunicirati s njim.

“Trpio sam kritike zato što idem u Banju Luku više puta i opet bih i opet ću, zato što je to iznjedrilo ova dobra rješenja. Mislim da kod njeg postoji i problem neinformisanosti, čuo sam od Zvizdića da je u Mostaru prigovarao na procese u ministarstvu vanjskih poslova koje nisu tačne i mislim da fali te komunikacije. Ja sam čovjek komunikacije, reagujem kada bude pretjerano, a sada je bilo pretjerano prema meni i to neću dozvoliti ni prema meni ni prema državi BiH”, istakao je.