Konaković: “S bilo kakvom secesijom iz RS bi se obračunali lakše nego ikada”

Lideri Trojke, odnosno Elmedin Konaković, Edin Forto i Nermin Nikšić gostovali su u emisiji Face to Face na Face TV.

Pričalo se o brojnim temama, a najvažnija je svakako bila – Europska unija. Tako je, na pitanje voditelja Senada Hadžifejzovića, o mogućim blokadama iz Nizozemske i Danske na otvaranje pregovora između EU i BiH, Konaković jasno odgovorio:

“Neće se delegirati mišljenje Evropske komisije. Očekujem da će biti donesena odluka 21. marta. Sve drugo bi bilo šteta i greška za EU.”

Forto je dodao: “Konaković je u stalnim kontaktima s članicama koje trebaju da donesu odluku. 21. marta je politička odluka. Za političku odluku potrebno je da svi čuju našu priču. To se neće desiti bez toga da napravimo pravu diplomatsku ofanzivu. Idemo raditi sve do onog zadnjeg trenutka kad se bude dizala ruka.”

Neizbježan je bio i komentar o Miloradu Dodiku, predsjedniku manjeg bh. entiteta RS koji već duže vrijeme prijeti secesijom. Konaković je bio jasan – od toga nema ništa.

“Ambasadori iz NATO-a su na sastanku održanom u Sarajevu jasno rekli da se s vatrom ne treba igrati. U ovom trenutku mi bismo sa RS-om obračunali lakše nego ikad”, rekao je između ostalog Konaković.