Konakovićeva izjava oduševila Čovićeve medije: “Slažem se djelomično sa Schmidtom”

Izjave novog visokog prestavnika u BiH Christian Schmidt na Simpoziju o euroatlantskoj perspektivi naše zemlje održanom u Njemačkoj, dodatno su uzburkale ionako živu političku scenu u BiH.

Slobodna Bosna podsjeća, Schmidt je u Njemačkoj poručio da su Hrvati nedovoljno zastupljeni u centralnim institucijama BiH i da je potrebno promijeniti Izborni zakon. Posebno se osvrnuo na Željka Komšića, predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, člana iz reda hrvatskoga naroda, naglasivši da su Komšića više birali Bošnjaci, nego Hrvati, te da je emigracijom najviše pogođeno hrvatsko stanovništvo.

Na ove izjave Schmidta reagovao je i lider NiP-a Elmedin Konaković, a sudeći prema izvještavanju portala “HMS”, njegova reakcija jako se dopala i krugu oko Dragana Čovića.

Tako portal “HMS” zasebno prenosi njegovu izjavu koju je dao za sarajevsko “Oslobođenje” u kojoj je rekao da se djelomično slaže sa izjavama Schmidta, ukoliko su one autentične.

– Ako jesu (autentične), onda dio tih izjava zvuči zabrinjavajuće, a dio izjava je nešto s čim se slažem. Govorio sam o tome da hrvatskog člana Predsjedništva nije uredu da biraju Bošnjaci i to paralelno sa činjenicom da je još brutalnije da ljudi koji ne pripadaju etničkim skupinama nemaju pravo biti birani za člana Predsjedništva u građanskom kontekstu BiH, kojem svi težimo, rekao je Konaković a prenio portal “HMS”.