Korać: Izvještaj Komisije RS je plaćeni propagandni pamflet

Izvještaj komisije Vlade RS o Srebrenici ima oko 1.000 strana ali se u odjeljku o dokumentima koji su korišteni navodi svega 44 originalnih dokumenata.
Nema podataka da li je bilo ispitivanja preživjelih ili rada u arhivama. Korištena literatura je velikim dijelom politički obojena s očiglednom polaznom pretpostavkom da u Srebrenici nije bilo genocida ili da je opresija nad srpskim stanovništvom u Bosni permanentna historijska činjenica.

Također, literatura je uglavnom na srpskom jeziku a nije poznato da li predsjednik komisije, izraelski historičar Gideon Grajf ili njen neki drugi član govori srpski jezik, s izuzetkom Marije Đurić, ocjenjuje za Danas psiholog i političar Žarko Korać izvještaj Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu 1992-1995. godine, koju je formirala Vlada RS.

Zaključak izvještaja predstavljenog prekjučer u prostorijama Udruženja novinara Srbije glasi – ni pojedinačnog zločina genocida, ni genocida uopšte, nije bilo u Srebrenici.

Prema riječima Koraća, teško je shvatiti zašto se navode imena svih osuđenih pred Haškim tribunalom i u kakvoj je to vezi s istraživanjem događaja u Srebrenici, osim ako se čitaocu ne sugeriše da je to “antisrpski sud”.

– Zanimljivo je da se u izvještaju komisije raspravlja o pravnim aspektima deklaracije o genocidu UN a samo jedan član je pravnik, Marcus Goldbach, što je skoro nevjerovatno.

Srpski član komisije je profesorica anatomije. Najzanimljivija je zapravo biografija predsjednika komisije Gideona Grajfa. On ima nesumnjivo iskustvo i radove posvećene holokaustu tokom Drugog svjetskog rata. Ali posljednjih godina skoro isključivo se bavi holokaustom u Jugoslaviji.

Pritom predstavlja jednog od najizrazitijih historičara revizionista na našem jeziku. Ne poznaje najvjerovatnije naš jezik, nema podataka da je ikada radio u nekoj od naših arhiva (Srbija, Hrvatska, BiH) i nema podataka da ima ikakav kontakt s našim historičarima koji se bave genocidom kao dr. Milan Koljanin ili dr. Olga Pintar – ističe Korać.

Kako podsjeća, predsjednik komisije je organizovao izložbu Vlade Srbije o Jasenovcu u zgradi UN, koja je naišla na zvaničan protest Hrvatske zbog, kako je navedeno, “iskrivljavanja historijskih činjenica”.

– Izdao je knjigu i više tekstova o Jasenovcu koje uglavnom slijede stavove zvanične politike u odnosu na taj logor s cifrom broja ubijenih koja je osporena posljednjih decenija od strane više demografa i historičara kao u velikoj mjeri nedokazanoj – govori Korać.

Naglašava i da je moguće da Gideon Grajf zaista vjeruje u ono sto piše.

– Meni njegovi tekstovi o našem regionu djeluju kao amaterski historijski radovi čovjeka koji se nikada nije bavio proučavanjem naših arhiva i zato čini stvarnu štetu proučavanju genocida. I često piše onako kako očekuju oni koji naručuju njegove radove – smatra Korać.

Iako ljudski životi nisu nešto oko čega treba licitirati, dodaje, izvještaj komisije Vlade RS ne osporava samo kvalifikaciju događaja u Srebrenici kao genocida, vec i znatno umanjuje broj žrtava.

– Tamo se nalaze i izrazito političko-propagandne tvrdnje o tome da je vojno zauzimanje Srebrenice praktično bilo nužno. I to je suština – izvještaj komisije nije nikakva ozbiljnija studija tih tragičnih događaja. To je propagandni pamflet Vlade RS za dnevnopolitičke potrebe. Nadam se da su pisci bar bili dobro plaćeni za svoj posao – zaključuje Korać.