Koronavirus namjerno ubačen u bjeloruskim zatvorima krcatim kritičarima predsjednika Lukašenka

Val Covid-19 progutao je bjeloruske zatvore ispunjene zatvorenim zbog prosvjeda protiv diktatorskog predsjednika, a neki prosvjednici koji su zaraženi koronavirusom dok su bili u zatvoru optužili su vlasti da ignoriraju ili čak potiču infekciju.

Kastus Lisetsky (35), muzičar koji je zbog sudjelovanja u prosvjedu dobio 15-dnevnu kaznu, rekao je da je hospitaliziran s visokom temperaturom nakon osam dana zatvora u istočnoj Bjelorusiji i da mu je dijagnosticirana obostrana upala pluća zbog Covid-19.

“U centru Evrope, zatvorenici su namjerno zaraženi koronavirusom”
Sviatlana Tsikhanouskaya, bjeloruska političarka

Premještaju zaražene ljude iz stanice u ćeliju, a stanice su pretijesne i nedostaje im ventilacija. “Artsiom Liava, 44-godišnji novinar, rekao je da je zaražen prošlog mjeseca čekajući suđenje u ćeliji dizajniranoj za 10 ljudi, ali u kojoj je bilo oko 100 zatvorenika. Liava je uhićena dok je za neovisni TV kanal Belsat izvještavala o prosvjedima u bjeloruskom glavnom gradu Minsku.

“Prvo, kolege zatvorenici, a onda i ja, više nismo mogli osjetiti smrad zatvora”, rekao je. Liava je rekao da je nakon što je dobio 15-dnevnu kaznu prebačen u razne zatvore u Minsku i susjednim gradovima. Rekao je da je bio svjedok iste situacije kod svih – kašalj u ćeliji natjerao ga je na kašalj ili otežano disanje, a zatvorski čuvari postupali su s njima očito s prezirom.

“Bilo je to poput ruganja, doktori nisu reagirali na zahtjeve i prigovore”, rekla je Liava.