Kosor o Čoviću: On, samozvani zaštitnik Hrvata, nije pozdravio presudu u slučaju genocida u Srebrenici

Jadranka Kosor, bivša hrvatska premijerka, komentirala je odnose BiH i Hrvatske, blokadu državnih institucija u našoj zemlji, ali i novog visokog predstavnika Christiana Schmidta.

Helikopterska pomoć Oružanih snaga Bosne i Hercegovine izostala je jer je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik bojkotirao rad državnih institucija. Dragan Čović već godinama inzistira na strateškoj suradnji Milorada Dodika sa SNSD-om, a upravo u ovim gradovima gdje bukte požari je HDZ na vlasti.

Kosor kaže da je ovo ponašanje u suprotnosti s onim što je više puta govorila medijima o vladavini prava.

– Ako se u nekoj zemlji ne poštuje vladavina prava, posebno ako dužnosnici ne poštuju, onda se o ulasku u Evropsku uniju može samo sanjati – kaže Kosor.

Komentirala je i odnose između BiH i Hrvatske nakon što je Tužilaštvo BiH od Hrvatske zatražilo međunarodnu pravnu pomoć u pogledu procesuiranja hrvatskih komandanata iz operacije Bljesak.

Kako kaže, odnosi između naše dvije zemlje najniži su otkad je ona aktivna u politici.

– Zadnjih nekoliko godina nema odnosa, vidljive suradnje, pomaka u suradnji, nema rješavanja otvorenih pitanja, a ima ih puno. Onda kada stigne zahtjev za pomoć u pravnim snagama i gdje mi vidimo u Hrvatskoj da je to moguće, smatramo, i to ne samo političari, da je to bila kristalno bistra akcija na koju je Hrvatska imala pravo jer se radilo o okupiranom području. Ovom akcijom koja se odvijala isključivo na teritoriji Hrvatske, oslobođen je jedan dio koju je za Hrvatsku značio život. To je bila žila kucavica, transferzala koja je u jednom trenutku bila prekinuta. Dolazak takvih zahtjeva ne može loše odnose poboljšati, ne može ih unaprijediti – kazala je Kosor.

Odnosi između dvije zemlje najmanje ovise o predsjednicima tih zemalja, rekla je Kosor. Predsjednici imaju malu moć odlučivanja. Šalju snažne poruke, ali ne mogu napraviti veliki napredak u donošenju zakona ili rješavanju problema. Oni mogu stvoriti povoljnu atmosferu.

– Često spominjem vrijeme kada sam ja vodila Vladu. Mislim da smo mi nastavili poštovati institucije susjedne države. I predsjednik Republike Hrvatske, tada Josipović je itekako vodio računa o tome. Mi smo unatoč brojnim prijekorima koje smo imali oko pitanja BiH i načina na koje možemo poduprijeti BiH, imali identičan stav. Sad je gotovo neznano i kakva su ta stajališta i Vlade i predsjednika Hrvatske oko situacije u BiH, odnosno potpori evropskom putu BiH – kaže Kosor.

Dodala je da sve ovisi o ljudima koji vode i stranke i države i vlade i predsjedništva. Ovisi koliko su ljudi iskreni.

– Političari u 21. stoljeću bi morali biti puno hrabriji, otvoreniji i iskreniji. Samo tako se mogu unaprijeđivati odnosi, graditi i bolje društvo kada govorimo o unutarnjim odnosima – zaključila je Kosor.