Kosovski scenarij u BiH? – Vojni komentator za Oslobođenje: Nešić bi i Wagneru dao dozvolu za ulazak

Dean Džebić, vojni komentator i urednik portala Arma.ba, prokomentarisao je jučerašnja dešavanja na sjeveru Kosova kazavši da se tamo odvijala prava antiteroristička operacija.

Poručuje kako na teritoriji Kosova egzistiraju nekoliko “patriotsko-militantnih grupacija”.

– Pitanje o tome ko je učestvovao u napadu treba prepustiti istražnim organima Kosova. Međutim, poznato je da na teritoriji Kosova operiše i djeluje nekoliko patriotsko-militantnih grupacija koje su i više nego naoružane i opremljene kako streljačkim, tako i oružjem za protuoklopnu borbu pa čak i minsko-eksplozivnoim sredstvima velike razorne moći, rekao nam je Džebić.

Riječ je, kako kaže, o grupama Čuvari mosta, Sjeverna brigada i Civilna odbrana.

– Treba istaći da je na Kosovu postignut jedan visok stepen integracije kriminogenih i terorističkih organizacija, to je na primjeru Kosova jedan veoma opasan koktel, kazao je on.

Na naše pitanje da li je moguće da zvanični Beograd nije imao nikakve veze sa ovom operacijom napada na kosovsku policiju, Džebić kaže:

– Mogu se pronaći neki dokazi da je ova operacija rukovođena iz Beograda, ali za potpuni kontekst je potrebno dosta više dokaza. Sugestivna je Vučićeva rečenica u kojoj kaže “možete nas sve pobiti, ali mi nećemo priznati Kosovo”, tako da vjerujem da je to jasan odgovor na to pitanje, istakao je Džebić u izjavi za Oslobođenje.

Razočaran je (ne)reagovanjem domaćih zvaničnika po pitanju dešavanja na Kosovu. Smatra kako ovaj događaj može imati implikacije po Bosnu i Hercegovinu.

Govoreći o ponavljanju sličnog scenarija u BiH, mišljenja je kako grupe u Republici Srpskoj još uvijek nisu organizovane po uzoru na one kosovske.

– Dosadašnje aktivnosti ekstremističkih grupacija u RS-u još uvijek nisu poprimile karakter organizovanog terorističkog udruživanja, barem iz nama dostupnih informacija što čitamo u medijima. Ukoliko se dosegne taj nivo integracija, vjerujem da za takvo udruživanje mora znati EUFOR i snage sigurnosti BiH, poručio je.

Ključna stvar za izbjegavanje sličnog scenarija u našoj zemlji je, prema njegovom mišljenju, jačanje domaćih snaga. Primjer nam, ističe, može biti jučerašnja dobra i brza reakcija kosovskih snaga.

– Tu postoji čitav niz otežavajućih okolnosti. Obzirom da je u sadašnjem sazivu Vijeća ministara na funkciji ministra sigurnosti gospodin Nenad Nešić, ja vjerujem da bi i Wagner od njega dobio dozlovu da uđe u BiH na istočnoj granici, s obzirom da njegovi nastupi ukazuju na to da on ne vidi ništa sporno da ekstremističke grupe defiliraju po BiH, zaključio je Džebić.