Kostadin Vasić: Izetbegovića ne zanima dijalog o budućnosti BiH, njega zanima samo ukidanje RS-a!

“Bošnjački političari ne postoje, već postoji samo jedan, a njegovo ime je Bakir Izetbegović. On je taj koji koči sve procese s ciljem ukidanja Republike Srpske”, kazao je za banjalučki portal “Srpskainfo” zastupnik Ujedinjene Srpske Kostadin Vasić.

Banjalučki portal “Srpskainfo”, tragajući za odgovorom zašto su Bošnjaci protiv dijeloga o budućnosti BiH koji je predložila Skupština RS, a prihvatili čelnici HDZ-a, zaključuje da “budućnost Bosne i Hercegovine trenutno zanima samo srpske i hrvatske političke predstavnike, dok bošnjačke ta tema za sada ne interesuje”.

Portal piše da su bošnjački političari ovaj prijedlog odmah odbili, a iz SDA su poručili da se o tome može razgovarati samo u Parlamentu BiH.

– Stvar je vrlo jednostavna, bošnjački političari ne postoje, već postoji samo jedan, a njegovo ime je Bakir Izetbegović. On je taj koji koči sve procese s ciljem ukidanja Republike Srpske, što mu neće poći za rukom – kaže za “Srpskainfo” poslanik US Kostadin Vasić.

On dodaje da Izetbegović vješto iskorištava Islamsku vjersku zajednicu u BiH i manipulira njome radi prikupljanja glasova za svoju stranku, čime se nameće kao lider svih Bošnjaka.

Vasić ističe da Izetbegović drži BiH u šah-mat poziciji, u čemu ima podršku dijela međunarodne zajednice, koja blagonaklono gleda na sve to.

– Sve dok Izetbegović ne ode sa političke scene, neće biti dobro ovoj zemlji – ističe Vasić.

Za razliku od bošnjačkih političara koji listom odbijaju dijalog o budućnosti BiH izvan institucija sistema, predsjednik Federacije BiH iz HDZ-a Marinko Čavara javno je podržao ideju vlasti RS i rekao da će se odazvati navedenom razgovoru.

– Hrvati priželjkuju tripartitni razgovor. Za sada, Bošnjaci odbijaju i svaki pokušaj s njima osuđen je na neuspjeh. Mislim da je jasno da je razgovor u ovom formatu, naroda i entiteta neophodan. Bez obzira na to što neki osuđuju taj postupak, ja ga smatram dobronamjernim – rekao je Čavara.

On je još dodao da ga stav SDA ne obavezuje i da razgovor o budućnosti BiH vidi kao dobru namjeru iz Republike Srpske i nasušnu potrebu Hrvata, “koje Bošnjaci sve više majorizuju”.