Kovačević: BiH može biti ili državna zajednica dva ravnopravna entiteta i tri ravnopravna konstitutivna naroda, ili dvije ili tri države

Savjetnik Milorada Dodika, radovan Kovačević smatra da Bosna i Hercegovina može biti ili dejtonska ili bivša, a koja će od ovih opcija na kraju biti realnost, odgovornost za to će, kako je kazao, snositi predstavnici najbrojnijeg konstitutivnog naroda, prenosi Oslobođenje.

Prema njegovom mišljenju, BiH može biti ili državna zajednica dva ravnopravna entiteta i tri ravnopravna konstitutivna naroda, ili dvije ili tri države.

– Oni koji sebe nazivaju demokratskom većinom, ili u prevodu predstavnici najbrojnijeg konstitutivnog naroda, snosiće najveću odgovornost za to koja će od ovih opcija na kraju biti naša realnost. To jasno znači da mi prihvatamo da budemo u BiH, ali samo u dejtonskoj BiH – naveo je Kovačević za mostarski portal “Bild”.

On je poručio da je Republika Srpska pristala da potpiše Dejtonski sporazum i njegove anekse samo zato što joj je to omogućilo značajnu autonomiju.

– Zbog te autonomije smo žrtvovali našu želju da budemo nezavisni i pristali smo da budemo u sastavu BiH. Ali ponavljam, samo u sastavu takve, dejtonske BiH – kazao je Kovačević.

On kao ključni razlog zašto se BiH 26 godina nalazi u stanju permanentne političke krize, navodi to što su, kako je kaazo, predstavnici jednog dijela međunarodne zajednice stalno ispunjavali želje samo jednog od tri, a na štetu druga dva konstitutivna naroda u BiH.