Kožljak o intervenciji NATO: Odavno je na stolu nekoliko opcija i čeka se samo momenat, alternativa je oružani sukob

-Ugrožena je percepcija sigurnosti i stabilnosti u BiH, taj osjećaj, građani su uplašeni. U posljednjem vrijeme imamo i ozbiljnih naznaka direktnog ugrožavanja sigurnosti, pa time i stabilnosti BiH jer ovi direktni udari na ustavni poredak su direktno ugrožavanje i državnog poretka, samim tim i suvereniteta BiH i očigledno je da se i međunarodna zajednica i domaći zvaničnici pitaju u kojoj mjeri je ugrožena stabilnost i je li potrebno djelovati, poručuje Alija Kožljak, bivši predstavnik BiH pri NATO-u.

Kaže da svi ključni akteri govore da ne žele rat, i domaći i strani.

-Međunarodna zajednica poduzima neke poteze kojima uistinu daje do znanja da želi da prevenira bilo kakvo narušavanje mira, pogotovo nekim oružanim sukobom. Nekih argumenata, naznaka uistinu postoji koji bi mogli dovesti do toga da se to ugrožavanje sigurnosti upravo i vidi kao neki predznak i tih najcrnjih slutnji oružanog sukoba. Ja sam ipak uvjeren da će teško do toga doći, prvenstveno iz razloga što i ova dešavanja u BiH, bez obzira koliko izgledala samo naš unutrašnji problem, ona su u velikoj mjeri međunarodni, regionalni, pa čak i širi problem, naglasio je Kožljak i dodao da NATO ima mandat da djeluje u BiH.

-NATO je već sada u BiH s nekim ograničenim snagama, EUFOR također. Mandat je eksplicite jasan. On je donesen Rezolucijom Vijeća sigurnosti iz 2004.godine i koliko je NATO vodio računa tada o svojoj odgovornosti za sigurnost u ovom području govori činjenica da 2004. kada je prepuštao mandat EUFOR-u, da je ipak ostala klauzula da i EUFOR i NATO imaju taj nastavak mandata da u slučaju potrebe djeluju u BiH. Nikakva druga odluka nije potrebna NATO-u, pogotovo od domaćih institucija, da u slučaju potrebe djeluju. Ja ne vidim nikakvu mogućnost izvođenja oružanih snaga na granice. Prije toga će djelovati NATO ako dođe do potrebe. Svakodnevno se u NATO-u vrše procjene situacije. Odavno je na stolu nekoliko opcija i čeka se samo momenat da eventualno neka od njih se aktivira. Ja se iskreno nadam da će diplomatsko i političko djelovanje prevenirati čak i tu akciju NATO-a.

O najavama Milorada Dodika o formiranju vojske RS-a kaže: “Ja ne sumnjam da on to želi jer on mora izvršiti ove zadatke i naloge koje je dobio i od jednog i od drugog mentora sa strane i on ide u tom smjeru jer je vjerovatno, na neki način, plaćen za to. Ali ja mislim da do toga neće moći doći jer svaki pokušaj stvaranja bilo kakvih oružanih snaga je krivično djelo. Ako nisu u stanju domaće institucije da reaguju, eto tad će se jedna od pomenutih opcija NATO-a aktivirati. Alternativa tome je zasigurno oružani sukob.

Kada je riječ o EU kaže da je ona oduvijek bila obezglavljena, nejedinstvena.

-To nije ni čudo s obzirom na načine odlučivanja i brojne različite interese u samoj EU. Pogotovo ako znamo da je ona politički podijeljena. Upravo to nejedinstvo EU se dešavalo i ‘90-ih godina zbog čega je BiH bila u krvi četiri godine. Da je EU jedini akter koji se brine o sudbini BiH to bi bio veliki problem za BiH. U ovom momentu imamo najviše tih snaga koje bi u suštini podržale stabilnost u BiH, pa čak i integriranje BiH u EU. Ali i dalje sama EU ne bi mogla riješiti ovaj problem.

Naglašava da se od sankcija nikada nije odustalo, te da one definitivno idu.

-Mislim da će EU naći način da djeluje, a to će biti prije svega djelovanje pojedinačnih država svojim nacionalnim politikama. Vidjet ćete da će na Mađarsku biti izvršen pritisak i da će ona promijeniti svoju politiku. Sankcije će biti kombinacija. Nekad krajem januara možemo očekivati saopštenje tih mjera.

Kožljak ističe da je Dodik potvrdio da izvršava nečiji nalog i da je naučio sadržaj pjesmice koju mu je neko izdiktirao.

-Sadržaj te pjesmice smo vidjeli u SANU 2. On će definitivno ići do kraja, ne blefira. Ti nalozi su već naplaćeni. Mislim da radi po nalogu nekoga iz Srbije, kazao je Kožljak, piše Federalna.ba.