Kriza sa migrantima: Kantoni i općine se ponašaju kao države, kadrovi SNSD-a i HDZ-a u Vijeću ministara ponašaju se kao da im migranti nisu problem!

Konvoj od 20 praznih autobusa napustio je Lipu kod Bihaća, dok je više od 800 migranata i izbjeglica, u pratnji policije, vraćeno u ostatak prihvatnog kampa.

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine odlučit će o migrantima sutra na izvanrednom sastanku, rekao je za BHRT ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Selmo Cikotić.
Rekao je kako vjeruje da će ministri slijediti ranije odluke o premještanju migranata u predsjedništvo sve dok kamp Lipa ne bude prekvalificiran.

“Vijeće ministara imat će izvanredni sastanak i mislim da će usvojiti neke zaključke o rješavanju migracijske krize do 9:00. Vjerujem da će potvrditi raniju odluku, posebno odluku koja se odnosi na kamp Bira, koji je ocijenjen kao najbolji smještaj, sve dok Lipa ne bude spremna za stalni kamp, ​​a zatim Bira ne bude zatvorena.”

Cikotić nije isključio mogućnost da USK neće predati Uredu za migrante, ali prije ili kasnije, ako ne provode odluke Vijeća ministara, moći će smatrati sve odgovornima za ono što su učinili ili nisu.

Zapravo, ministar je potvrdio ono što cijela javnost u Bosni i Hercegovini zna – kantoni se ponašaju kao država u državi.

S druge strane, kadrovi SNSD-a i HDZ-a u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine ponašaju se kao da im migranti nisu problem.

U međuvremenu, zapovjedništvo civilne zaštite Bihać jednoglasno je usvojilo dva zaključka na izvanrednom sastanku ispred “Bire” u srijedu, 30. decembra, uključujući prisilno smještanje migranata i izbjeglica u “Bira” bez pristanka Unsko-sanskog kantona, čime se krši sigurnosna situacija u tom dijelu Bosne. i Hercegovini.

U srijedu, 30. decembra, predsjednik Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija razgovarao je sa savjetnikom za vanjsku politiku kancelarke Angele Merkel Janom Heckerom i usredotočio se na pronalaženje najboljeg rješenja za smještaj migranata i izbjeglica.

Anketari su procijenili da je u ovom trenutku najbolje rješenje za smještaj migranata kako bi se izbjegle humanitarne, epidemiološke i druge posljedice bilo otvaranje kampa “Bira” na četiri mjeseca ako je potreban prihvatni centar “Lipa” migranata, nakon čega će kamp “Bira” biti trajno zatvoren.

Gradonačelnik Bihaća Suhret Fazlić Ali u srijedu navečer 30. prosinca zatražio je od Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine “da ne dozvole povratak migranata u bivši kamp Bira, unatoč pritiscima Europske unije i međunarodne zajednice.”

“Grad Bihać sa Unsko-sanskim kantonom spreman je brinuti se o stanovnicima Lipe, spremni smo tamo pronaći smještaj i pružiti im hranu. Sedam dana radimo s humanitarnim organizacijama na ovom području. A sada bi bilo protiv volje građana Bihaća da ih ponovo dovedu ovdje “, rekao je Fazlić. A gradonačelnik Bihaća i američki premijer ponudili su plan za prebacivanje migranata iz kampa “Lipa” u kamp “Bira”.