Krizni štab upozorava građane pred izbore: Evo o čemu se radi

Krizni štab Ministarstva zdravstva KS u susre sutrašnjim lokalnim izborima poziva građane Kantona Sarajevo da poštuju sve propisane higijensko-epidemiološke mjere koje će biti provođene i poduzete na svim biralištima.

Podsjećaju ih i da se tokom glasanja obavezno, striktno i odgovorno pridržavaju osnovnih mjera lične zaštite – propisno koriste zaštitne maske, drže preporučenu fizičku distancu od najmanje dva metra, te vode računa o kontinuiranoj higijeni ruku.

Također ističu da su na snazi i sve mjere propisane i naložene Naredbom i Preporukama Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva, koje se primjenjuju od 10. novembra 2020. godine, kao i one iz Naredbe Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS, čija primjena je do 20. novembra ove godine.

– Apelujemo na građane da se, dok čekajući u redovima za glasanje, posebno čuvaju bliskih međusobnih kontakata u smislu rukovanja, te okupljanja sa većim brojem osoba na jednom mjestu, jer upravo ove situacije nose veći rizik od eventualnog zaražavanja i širenja infekcije, naglašavaju iz Kriznog štaba.

Između ostalog, apeluju na osobe koje imaju neki od simptoma: suhi kašalj, povišena tjelesna temperatura, glavobolja, dijareja, bolovi u grudima da obavezno ostanu u kućama i jave se svom porodičnom ljekaru, te u tom zdravstvenom stanju ne izlaze na birališta.

– Minimiziranjem svih rizika od širenja infekcije Covid-19 i ovakvim odgovornim postupanjem nećete zaštiti samo sebe, već i sve ljude oko sebe. Zajednički cilj je omogućiti svima iskorištavanje ovog demokratskog prava, ali i da je sačuvamo zdravlje najvažniji resurs svake zajednice, pa i naše, istakli su iz Kriznog štaba KS.

Dodaju i kako smo u prethodnom periodu svjedoci pogoršane epidemiološke situacije u Kantonu Sarajevo, a jedan od uzroka je sigurno bilo i provođenje predizborne političke kampanje u kojoj su mnoge higijensko-epidemiološke mjere bile zanemarene.

Na kraju još jednom pozivaju građane Kantona Sarajevo na maksimalan oprez, te ističu da je jedini učinkovit način borbe protiv epidemije koronavirusa striktno pridržavanje propisanih mjera, lična odgovornost, te dobra saradnja i međusobno razumijevanje građana i zdravstvenih radnika.

– Mišljenja smo da je to jedini način kojim možemo svi zajedno doprinijeti prevazilaženju trenutne zabrinjavajuće epidemiološke situacije u Kantonu Sarajevo, poručuju iz Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS.

oslobodjenje.ba