Kusturica uređuje historiju po Vučićevom nahođenju: “‘Načertanije’ je prvo ispisano u Engleskoj pa tek onda preneto kod nas. Veliku Srbiju nikada nismo…”

Tokom dodjele ordelja povodom Dana državnosti Republike Srbije, na kojem mu je Aleksandar Vučić dodijelio Sretenjski orden I stepena, režiser Emir Kusturica je održao izuzetno kontroverzan govor.

Između ostalog, Kusturica je govorio o “srpskoj revoluciji” (pozivajući se na stavove Milorada Ekmečića, akademika i potpisnika Memoranduma SANU-a), čiji su okidač, kako je istaknuo, bile dahije i “Sječa knezova”.

– Mogao bih da počnem uzrokom Srpske revolucije, čiji su okidač bile dahije i ‘Sječa knezova’, i istinom da istraživači DNK danas na teritoriji Srbije uopšte ne nalaze turski gen. Ne govorim to kao neko ko je zbog toga srećan ili nesrećan nego da je vrlo zanimljivo da mi posle 450 godina pod Turcima taj gen u tim palpogramima ne pronalazimo. Onda se postavlja pitanje ko su bile dahije. I da li dahije postoje isključivo kao neprijatelji koji dolaze sa strane, ili su oni zapravo neko ko je oduvek među nama? – rekao je Emir Kusturica.

Režiser je rekao da se zna da je Milan Garašanin objavio “Načertanije” 1848., ali da to uopšte nije djelo velikosrpske koncepcije nego je prvo ispisano u Engleskoj i prvi put objavljeno u jednom časopisu pa tek onda prenijeto i predstavljeno kod nas, pa tek onda široko zahvaćeno kao ideja o velikosrpskoj budućnosti, koja se jedino ostvarila u vidu Jugoslavije, a veliku Srbiju nikada nismo imali.

– Ali, ni to nije naša ideja. I ta je ideja bila u raspadu Otomanske imperije dovođena u tačku u kojoj bi jedan poduzetan narod mogao da bude stožerni, što bi rekli Hrvati, oko koga se vrte događaji i oko koga može da se plete budućnost, što je na kraju krajeva tom Jugoslavijom i dokazano – ukazao je Kusturica na svečanosti održanoj povodom Dana državnosti u Palati Srbija.