Lagumdžija: Dodik bez dolaska na posao odlučio da Federaciji uzme 30 miliona KM

Međunarodni monetarni fond jučer je uplatio Centralnoj banci Bosne i Hercegovine 602 miliona i 540 hiljada KM, čime su stvoreni uvjeti da državne institucije odlučuju o raspodjeli tih sredstava namijenjenih za zdravstveni oporavak države i suočavanja sa ekonomskom i socijalnom krizom koju je donijela pandemija, što je komentarisao nekadašnji premijer i ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija.

Kako je naveo, dotična sredstva nemaju nikakve veze s našim vlastima, već predstavljaju dio globalnog paketa pomoći MMF-a u iznosu od 650 milijardi dolara kao odgovor na svjetsku krizu.

“Nakon što nas je bez ikakvog udjela naših vlasti ‘pogodila’ međunarodna pomoć, odmah se javio prvi nakupac vladajuće četvorke da lokalnim populistima i partnerima prosvijetli pamet. Umjesto državnih institucija koje trebaju donijeti odluku o raspodjeli MMF sredstava po formuli staroj 25 godina, po kojoj na svake 2 KM Federaciji RS dobija 1 KM, oglasio se član Predsjedništva Milorad Dodik rekavši da će RS dobiti 38 posto tog novca te da oni već znaju šta će sa tim uraditi. Drugim riječima čovjek je bez dolaska na posao odlučio da Federaciji uzme 30 miliona KM pomoći”, komentarisao je Lagumdžija.

Dodaje, o tome mogu odlučivati ​​samo Predsjedništvo, Vijeće ministara i Fiskalni Savjet Bosne i Hercegovine, a to mogu uraditi samo tako, kako je komentarisao Lagumdžija, što će se svi vratiti i početi dolaziti na posao u državnim institucijama.

“Gromoglasna šutnja lidera vladajuće koalicije, iz SDA, DF i HDZ-a, ostavlja sumnju da li je pred nama ponovo populistička i površna dreka bez ikakvih rezultata i sa daljim urušavanjem institucija ili profesionalna i patriotska akcija koja će Dodika vratiti u institucije i ne dozvoliti mu da ponovo RS dobije više nego što joj pripada”, kazao je.

Drugo, istaknuo je kako gore navedeno ne treba samo završiti činjenicom da će nam se, kako podvlači Lagumdžija, “Dodikovi puleni ‘smilovati’ i ponovo navratiti u državne institucije po principu ‘idemo krmku niz dlaku samo neka se on nama vrati'”.

“Rezultat mora biti pravedna raspodjela sredstava a ne ispunjavanje Dodikovih želja preko leđa građana Federacije. Čak i pod uslovom da se svi vrate u državne institucije, niko nema pravo pokloniti Dodiku 30 miliona KM koliko on tvrdi da će RS dobiti ukoliko RS zaista dobije 38 posto ukupnih MMF sredstava. Javnost treba podsjetiti da je još od Dejtona zakonom definiran omjer MMF sredstava 2 prema 1 u korist Federacije u donosu na RS”, kazao je.

“Treće, prije odluke o raspodjeli pomoći MMF-a od 603 miliona KM Predsjedništvo, Vijeće Ministara i entitetske vlade moraju na transparentan način donijeti plan utroška ovih sredstava koji će biti podložan zakonima i sudu javnosti.

Odluka o ovoj temi, nije samo u rukama rušilaca države koji su zainteresirani za novac i moć, već prije svega u djelima i konkretnim koracima lidera vladajuće četvorke, Izetbegovića, Dodika, Čovića i Komšića, koji imaju potpunu odgovornost i vlast u svim državnim i entitetskim institucijama”, dodao je Lagumdžija.

Lagumdžija je naveo i da “neshvatljiva šutnja, i eventualno pristajanje na Dodikov ultimatum o raspodjeli sredstava više od onoga što pripada RS, uz nepriznavanje državnih institucija koje mu jedine mogu obezbijediti međunarodnu finansijsku pomoć, nas može samo ostaviti u dilemi koji su to naši izabrani dužnosnici Dodikovi saučesnici a koji samo jadni ne znaju šta rade”.