Lagumdžija potvrdio: Finalni prijedlog Rezolucije o genocidu u Srebrenici upućen predsjedniku Generalne skupštine UN-a

Zlatko Lagumdžija, ambasador Bosne i Hercegovine pri Ujedinjenim nacijama (UN), saopćio je da je finalni prijedlog Rezolucije o Srebrenici upućen predsjedniku Generalne skupštine UN-a, Dennisu Francisu.

– Nakon više krugova inkluzivnih konsultacija, finalni prijedlog Rezolucije “Međunarodni Dan refleksije i komemoracije Genocida u Srebrenici 1995.”, od strane “cross- regional core group”, otišao je prema Predsjedniku i svim stalnim misijama u UN-u. Sretan 1. Maj – poručio je Lagumdžija u objavi na društvenoj mreži X.

Rezolucija o genocidu u Srebrenici naći će se ovog mjeseca na dnevnom redu Generalne skupštine UN-a.

Rezoluciju su podržale brojne zemlje u svijetu, ali Srbija i Rusija, zajedno sa zvaničnom politikom u bosanskohercegovačkom entitetu – RS, koju predvodi Milorad Dodik, suprotstavljaju se Rezoluciji bez ikakvog opravdanog razloga.

Putem stalnog predstavništva Ruske Federacije u UN-u, u utorak su osigurali obraćanje članice Predsjedništva BiH, Željke Cvijanović, na Vijeću sigurnosti UN-a, koja je tom prilikom iznijela niz neutemeljenih tvrdnji o sigurnosnoj situaciji u našoj zermlji.