Lazar Prodanović: Milorad Dodik nije nacionalista i on nikoga ne mrzi

Dobar je Srbin ako je dobar doktor. Dobar je Srbin ako je izvrstan političar. Dobar je Srbin ako je dobar poljoprivrednik, radnik. A to se odnosi i na Bošnjake i Hrvate, objasnio je Prodanović.

Lazar Prodanović, delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine,  komentirao je nedavne izjave čelnika SDA i SNSD-a Bakira Izetbegovića i Milorada Dodika. Rekao je da lider SNSD-a Milorad Dodik nije nacionalista.

Prodanović vjeruje da bi se izabrani dužnosnici, posebno na višoem nivou, trebali na bilo koji način suzdržati od onoga što izaziva uznemirenost.

“Kako kod pojedinca, posebno kod naroda. Najunosnije riječi u Bosni i Hercegovini su riječi koje imaju snažnu retoriku i često dobivaju potporu, kako u određenim strukturama nacije, tako i u političkom smislu. Oni koji govore blago smatraju se vrlo nepoželjnima na javnoj političkoj sceni u Bosni i Hercegovini. Važno je upozoriti i suzdržati se od svega što bi dodatno ojačalo ionako nizak nivo tolerancije, razumijevanja i povjerenja predstavnika naroda, odnosno samih građana Bosne i Hercegovine “, rekao je.

Upitan da li to znači da je i on nepoželjan političar pošto umjereno govori, Prodanović je odgovorio:

“Ja nisam provociran da bih se izražavao oštrom retorikom, ali smatra da to trenutno na političkoj sceni nije posebna vrlina”.

“Milorad Dodik nije nacionalista”

Rekao je da Milorada Dodika poznaje već dugi niz godina.

“Sa sigurnošću mogu reći da je riječ o čovjeku koji definitivno nikoga ne mrzi, niti je Milorad Dodik nacionalista”, rekao je dodajući da ne zna neposredan razlog Dodikovih izjava o privatnom životu člana CIK-a Vanje Bjelice Prutina .

“Ključno je pitanje koliko je pojedina ličnost profesionalna ili kompetetna, tj. koliko ima integritet da može da obavlja neku funkciju”, istakao je.

Prodanović smatra da nije važno za koga je neko oženjen ili udat da bi bio dobar Srbin.

“Dobar je Srbin ako je dobar doktor. Dobar je Srbin ako je sjajan političar. Dobar je Srbin ako je dobar poljoprivrednik, radnik. I to važi i za Bošnjake i Hrvate”, pojasnio je Lazar Prodanović.