Lazović: Dodik je postao problem i Vučiću i morat će ga skloniti

Bivši predsjednik Skupštine Bosne i Hercegovine, sada član Pokreta socijalne pravde i demokratije Miro Lazović gostovao je na N1 gdje je rekao da je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik postao problem za predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i da će predsjednik Srbije “morati da ga skloni”.

“Kod nas je od Dejtona poltiika iznad ljudskih života, izvan realnosti. Kod nas se politički lideri stavljaju iznad etničkih interesa. Mi živimo sistem u kome već dugo godina politički lideri svoje interese stavljaju iznad interesa građana. Što se tiče požara, meni iz nerazumljivih razloga neće da se da saglasnost. Zaista je neljduski nedozvoliti mehanizaciju Oružanih snaga u gašenju požara. Zašto i u Federaciji Bosne i Hercegovine nisu bili odgovorni na način da nabave potrebnu mehanizaciju za gašenje požara. Bilo je sredstava, nabavljaju se quadovi i to je potrebno, ali iskustvo nam pokazuje da nam je neophodna mehanizacija za gašenje požara”, konstatovao je Lazović za N1.

Rekao je i da su dva kanadera angažirana iz Hrvatske za gašenje požara u našoj zemlji, te istaknuo kako to pokazuje da je jedan ili dva kanadera dovoljna za gašenje požara u Bosni i Hercegovini.

Također je naglasio kako je uvjeren da se Bosna i Hercegovina trenutno suočava s jednom od najvećih kriza s kojima se Bosna i Hercegovina suočava.

“Zato što je unutar BiH u strukturama vlasti došlo do potpune blokade i to od ljudi koji čine dio vlasti. Otvaraju se politički sukobi sa međunarodnom zajednicom. Dodik je ušao u slijepu ulicu iz koje ne zna izaći i otvara probleme i sa Njemačkom, Amerikom, sa visokim predstavnikom. BiH je sada u potpunoj blokadi, vlast ne funkcioniše, blokirana je vlast u FBiH od strane HDZ. Dodik otvara druge probleme, Ruska ambasada i ruska politika se uvlači u taj sukob”, istakao je.

Govorio je i o reakciji predsjednika Srbije Aleksandra Vučiča na novog visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Christiana Schmidta.

“Iskustva nam govore da Vučiću ne treba vjerovati, njega treba cijeniti po djelima, on je slatkorječiv. Dodik je postao problem i Vučiću. Dodik svojom agresivnošću postaje problem u regionu i problem Vučiću. Vučić koliko god je ostao identičan prošlom vremenu, ne smije otvarati sukobe sa američkom i njemačkom administracijom. Vučićeve izjave da je Schmidt ozbiljan političar je suprotno onome što Dodik govori. Vučić mora u ovoj situaciji igrati mirotvorca, ali bih volio da konkrektnim potezima skloni Dodika. On će morati skloniti Dodika”, komentarisao je za N1.

Što se tiče zakona o zabrani negiranja genocida koji je nametnuo Valentin Inzek, Lazović je rekao da se u toj odluci nigdje ne kaže da se radi o optužbi protiv srpskog naroda, Milorada Dodika i njegove politike, već o univerzalnim načelima koja bi trebala dekontaminirati to područje od neofašizma da se gradi zdravo društvo. Kazao je i kako zamjera opoziciji u Republici Srpskoj što se nije distancirala od Dodikovog vrijeđanja bošnjačkog naroda.

Istakao je i kako nacionalne stranke imaju prednost nad građanskim kao i da opozicija nije u stanju uvidjeti sve opasnosti koje su na političkoj sceni. Lazović je rekao kako se nada da će do izbora iduće godine u ljevici se probuditi savjest i da će se morati okupiti.

Govorio je i o Dodikovim izjavama da je negirao genocid i nakon nametanja zakona o zabrani negiranja genocida i da Tužilaštvo šuti.

“Milorad Dodik je prvi čovjek naše države i ako član Predsjedništva više puta negira genocid i poslije nametanja ovog zakona, to znači da Tužilaštvo mora reagirati”, potcrtao je Lazović u Danu uživo.