LAZOVIĆ OTKRIO MALO POZNATI DETALJ IZ DAYTONA: “Silajdžić je pokazao umijeće. Milošević mu je rekao – ‘Nezgodno je s tobom razgovarati…'”

Miro Lazović je prije 25 godina bio na pregovorima u Daytonu. Danas smo se prisjetili tih dana, ali smo govorili i o lokalnim izborima, te aktualnoj političkoj situaciji.

Kako je bivši predsjedavajući Skupštine RBiH te član SPD-a Miro Lazović kazao za N1, američka administracija u to vrijeme je vršila pritisak na sve strane učesnice pregovora.

”Američka administracija je bila konstantno prisutna i pritisci su vjerovatno vršeni u nekim direktnim razgovorima. Holbrooke je bio robusni političar koji je na neki način ucjenjivao da će Amerika dići ruke od BiH i da će biti prepuštena Miloševiću i JNA. Sve su to bili pritisci i ucjene, pretpostavljam da je tako radio i u razgovorima s Miloševićem i Tuđmanom”, rekao je Lazović danas za N1.

Potom je dodao da je veliku ulogu u pregovorima oko Sarajeva odigrao Haris Silajdžić, bivši ministar vanjskih poslova BiH.

”Da jeste, Sarajevo je bila prva tema na plenarnoj sjednici. Trajalo je dva dana, a Milošević je prekinuo razgovore jer je Srpska delegacija iz BIH nadugo obrazlagala šta je Sarajevo. I da, Haris Silajdžić je zaista pokazao jedno umijeće ne samo u kontaktima s Miloševićem već i s američkom delegacijom. Milošević mu je rekao: nezgodno je s tobom razgovarati, evo vam Sarajevo, zaslužili ste ga”, prisjetio se Lazović.