“LEGITIMNI” U PANICI: Dragan Čović pisao ambasadorima povodom izbora u Mostaru, evo šta je sve poručio Sattleru, Nelsonu, Inzku…

„Povodom lokalnih izbora 2020. godine u gradu Mostaru, da kažem nekoliko riječi. Kao što znate, Hrvatska demokratska zajednica u Bosni i Hercegovini uložila je ove godine znatne napore kako bi se istovremeno održali lokalni izbori u Bosni i Hercegovini”, rekao je Dragan Čović u pismu veleposlanicima.

U pismu Johannu Sattleru, Ericu Nelsonu, Valentinu Inzku i Kathleen Kavalec navode da se HDZ obvezao na održavanje izbora.

“Kao stranka preuzeli smo neke obveze u vezi s tim, ali nažalost svjedoci smo da ti napori nisu urodili plodom, a izbori u Mostaru održavaju se posebnim danom, na poseban način i u posebnim okolnostima.

Početak sljedećeg tjedna, 15. prosinca, krajnji je rok za potvrđivanje rezultata lokalnih izbora u ostalim jedinicama lokalne samouprave, čime se završava razdoblje intenzivnih aktivnosti Središnjeg izbornog povjerenstva Bosne i Hercegovine na ovom području i započinje intenzivnije uključivanje u lokalne izbore u Mostaru koje će se održati 20. prosinca tekuće godine.

Nažalost, dosad smo javno svjedočili bezbroj propusta i nedosljednosti kako u pripremi, tako i u provođenju općinskih izbora 2020. godine u drugim jedinicama lokalne samouprave. Stoga bismo željeli svjedočiti vama, kao svjedocima izbornog procesa i akterima koji imaju značajan dio zasluga za provedbu političkih sporazuma koji su omogućili izbore u Mostaru, da se bojite da će na izborima biti iste i slične zabune, propusta i nedosljednosti.”

Dodao je kako je potrebno osigurati transparentnost svih uvjeta izbornog postupka.

“U cilju zaštite izbornog procesa, osiguranja njegovog integriteta i očuvanja glasova, odnosno jamčenja glasača u Mostaru da će se njihov izbor poštovati, smatram potpuno opravdanim da Središnje izborno povjerenstvo Bosne i Hercegovine potvrdi rezultate glasačke sposobnosti, glasački listići prikupljeni u odsutnosti i putem mobilnih i povjerljivih timova, kao i glasački listići primljeni poštom i diplomatsko-konzularnom mrežom, preseljeni su u Mostar. Bitno je osigurati sve uvjete potrebne da izborni postupak bude transparentan i u skladu s postupcima utvrđenim u Izbornom zakonu Bosne i Hercegovine i da Mostar bude glavno središte za brojanje svih glasačkih listića za grad Mostar.

Najmanje što je Mostaru, ali i Bosni i Hercegovini potrebno nakon 12 godina bez izbora, je bilo kakav kompromis oko rezultata izbora u Mostaru. Stoga je od najveće važnosti da Središnje izborno povjerenstvo Bosne i Hercegovine povjeri sve svoje kapacitete za održavanje lokalnih izbora u Mostaru i da međunarodna zajednica, zajedno sa svojim promatračima na ovom području, omogući demokratsko glasanje i prebrojavanje glasova isključivo u Mostaru.

Da bi se mogli na vrijeme predstaviti rezultati izbora i stvorili uvjeti za uspostavu gradskog vijeća, na što su građani Mostara čekali osam godina, potrebno je osigurati kvalitetnu obuku za članove biračkih mjesta kako bi svaki izborni dan tekao nesmetano, proces popisa bio transparentan i dovršen te izborni rezultati stvarno su odražavali volju biračkog tijela. ”

Zaključio je da zbog niza nepravilnosti na posljednjim izborima građani nisu imali dovoljno povjerenja u “nezakonito imenovani sastav CIK-a”.

„Zbog niza propusta i nepravilnosti uočenih na posljednjim općinskim izborima, građani Bosne i Hercegovine nemaju dovoljno povjerenja u nezakonito imenovani sastav Središnjeg izbornog povjerenstva Bosne i Hercegovine, što sugerira da je to u svojstvu nekih političara i političkih subjekata.

Ozbiljno shvatite ovu zabrinutost i, u skladu sa svojim sposobnostima i sposobnostima, poduzmite korake za povećanje vjerodostojnosti institucionalnog praćenja ovih izbora koji su za nas vrlo važni i izuzetno osjetljivi. U tom kontekstu, ponavljamo važnost uključivanja mobilnih dopisničkih timova i pozivamo vas da na dan izbora budete što više uključeni u njihovo nadgledanje.