Leyen: Imamo 30 milijardi eura za Balkan, ako ne bude reformi novac ide drugima

Predsjednica Evropske komisija Ursula von der Leyen poručila je u Sarajevu da će EU udvostručiti bh. privredu, ako provede reforme. Ako ne, sredstva će ići drugim zemljama.

Nju je u Sarajevu dočekala predsjedavajuća Vijeća ministara Borjana Krišto. Leyen se zahvalila Krišti na srdačnoj dobrodošlici te je na početku svog obraćanja istakla da se dobro sjeća posjete prošle godine kada se odlučivalo o kandidatskom statusu i koliko je to značilo za EU i BiH.

“To je bio jako važan dan za EU i BiH. Budućnost BiH je u EU. Vi ste pokazali kroz imenovanje i foirmiranje vlasti u prvoj godini da ova zemlja može ostvarivati rezultate i to je jedan paket mjera kvalitetne vladavine”, poručila je.

Istakla je da je saradnja na tom polju do sada bila odlična i da će nastaviti sa ovom dinamikom saradnje.

“Svima nam je poznato da bi došli do ovog cilja, BiH mora djelvoati jednistveno. Mi s druge strane ne možemo dozvoliti nazadovanje. Moja druga poruka je da moramo raditi na približavanju privreda naših ekonomija. Imamo plan od 30 milijardi za Zapadni Balkan, pogotovo kada se radi o autoputevima”, naglasila je.

Dodala je da su ostali jedni uz druge i da su pokazali da imaju pozitivno djelovanje i jedinstven stav po dosta pitanja.

“Vaša privreda je na 30 posto EU potencijala i zbog toga je važan plan rasta za ovu zemlju. Drugi princip je da Balkan otvara granice i da razvija regionalno tržište uz mogući rast od 10 posto na početku ovog djelovanja”, navela je.

Naglasila je da su za to su nužne određene reforme, poput digitalizacije, zelene reforme itd.

“Ako uspijemo sa onim što smo zamislili sa planom rasta za BiH i region, imamo mogućnost da udvostručimo vaše privrede u okviru decenije. Tu sam da naglasim podršku i da BiH napreduje na evropskom putu”, rekla je.