Zapadne demokratije zapanjen slikama nemira u Washingtonu

Zemlje širom svijeta izrazile su svoj užas nakon napada na američki Kapitol, u scenama za koje su se neki bojali da bi mogle ojačati geopolitičke rivale nacije.

Britanski premijer Boris Johnson, koji je uspostavio bliske veze s američkim predsjednikom tijekom Brexita, ali je nedavno imao hladnije odnose, nazvao je scene kod Kapitola “sramotnim”, napisavši na Twitteru da su Sjedinjene Države predani demokraciji u svijetu, od vitalne je važnosti mirni i uredni prijenos moći.”

Dominic Raab, britanski ministar vanjskih poslova, ponovio je Johnsonovu poruku:” Sjedinjene Države s pravom su ponosne na svoju demokraciju i ne mogu biti opravdanja za ove nasilne pokušaje da se osujeti legitimna tranzicija i odgovarajuću snagu. ”

“Nasilje nikada ne može nadvladati volju ljudi. Mora se podržati demokracija u Sjedinjenim Državama – i bit će ”, napisao je Trudeau na Twitteru.

Jens Stoltenberg, generalni tajnik 30-članog vojnog saveza NATO-a podržanog američkom snagom, osudio je “šokantne scene u Washingtonu DC”.