Ljajić osudio učiteljicu u Novom Pazaru zbog himne: Nikad nisam razumio junačenje na vlastitu štetu

Rasim Ljajić, predsjdenik Socijaldemokratske partije Srbije, povodom slučaja u Novom Pazaru u Osnovnoj školi “Rifat Burdžević Tršo”, gdje je učiteljica Adela Karaahmetović Melajac đacima prvacima na početku školske godine pustila himnu sandžačkih Bošnjaka “Ja sin sam tvoj”, rekao je da je učiteljica na društvenim mrežama već proglašena za “narodnog heroja” zbog svoje reakcije.

– To što će vjerovatno napraviti štetu i sebi i svojoj školi nikog sutra neće zanimati. Nikada nisam razumio to junačenje i inaćenje na vlastitu štetu – rekao je Ljajić za Kurir.

Apelovao je na nadležne organe da budu obazrivi.

– Pošto su se nacionalne strasti ponovo pojačale, ja samo apelujem na nadležne organe da imaju u vidu kompleksnost trenutka i specifičnosti sredine kad budu dobnosili odluke o ovom slučaju. Važno je da sprečimo dalji rast tenzija, a ne da dolivamo ulje na vatru – istakao je Ljajić.

Podsjetimo, jučer se na društvenim mrežama pojavio video iz novopazarske škole na kojem se vidi kako učenici pjevaju pjesmu “Ja sin sam tvom”, sa rukom na srcu.

Učionica je ukrašena bijelim i zelenim balonima na kojima piše “Bosanski jer sam Bošnjak”. Snimkom se na svojoj ličnoj stranici na društvenim mrežama pohvalila i Karaahmetović Adela.

Početak školske godine u Srbiji obilježen je intoniranjem državne himne “Bože pravde”. Odluka da se otpjeva pjesma “Bože pravde”, koju Bošnjaci u toj zemlji ne smatraju svojom, čin je koji u školama nisu odobrili roditelji a ni prosvjetni radnici Bošnjaci u Sandžaku. Odluku o pjevanju “Bože pravde” početkom školske godine donijele su srpske vlasti.

Takva odluka naljutila je sandžačke Bošnjake, a Bošnjačko nacionalno vijeće izdalo je priopćenje u kojem se ukazuje da Bošnjaci koji žive u Srbiji ne smatraju “Bože pravde” državnom himnom nego himnom srpskog naroda.