Šarović pokušava eliminirati i najmanju mogućnost da se Milorad Dodik opet bezbolno izvuče iz nevolje, kao što je nedavno učinio kada je čuo zahtjev šefa OHR-a za uklanjanje spomen-ploče u čast osuđenom ratnom zločincu Radovanu Karadžiću sa Studentskog doma na Palama.

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko zatražio je od Narodne skupštine Republike Srpske da u roku od tri mjeseca poništi povelje dodijeljene osobama osuđenim za ratne zločine (Radovan Karadžić, Biljana Plavšić, Momčilo Krajišnik), nakon čega su uslijedile horske reakcije iz manjeg bh. entiteta, čiji je tonalitet odredila vodeća opoziciona partija u RS-u, Šarovićev SDS.

– Tragično je da neko s tako odgovorne pozicije kao što je visoki predstavnik nameće jednoj naciji oznaku kolektivne odgovornosti, kao što je to učinio Valentin Inzko u svom pismu Narodnoj skupštini Republike Srpske – rekao je predsjednik SDS-a Mirko Šarović.

– Inzko je dosad spavao, a sada se probudio. Sve što je rekao u svom pismu je beskorisno. Narodna skupština RS neće prihvatiti ono što traži. Jasno je kakav je odnos cjelokupne javnosti u RS prema pitanjima kojima se Inzko bavi u pismu – rekao je Šarović.

Nakon Šarovićevog SDS-a, govorile su sve ostale srpske stranke i boračka udruženja, čije su reakcije, gotovo bez iznimke, bile u okviru koji je postavio SDS.

Postavljajući se poput neprobojnog bedema ispred Inzkovog zahtjeva, Šarović, zapravo, pokušava eliminirati i najmanju mogućnost da se Milorad Dodik ponovo bezbolno izvuče iz škripca kao što je to učinio nedavno, kada je uslišio zahtjev šefa OHR-a da sa pročelja Studentskog doma na Palama ukloni spomen-ploču postavljenu u čast presuđenog ratnog zločinca Radovana Karadžića.

Nakon uklanjanja spomen-ploče, opozicija se morala zadovoljiti zajedljivim komentarima upućenim Dodiku, da je, radi očuvanja vlasti, kukavički podvio rep, ali je, zapravo, bila razočarana činjenicom da je lider SNSD-a uspio izbjeći sankcije međunarodne zajednice koje bi sigurno uslijedile da je Karadžićeva spomen-ploča ostala na pročelju paljanskog Studentskog doma.

Ovog puta opozicija koju u RS-u predvodi SDS neće lako propustiti priliku da podrije politički autoritet Milorada Dodika. Opozicija će tvrdoglavo inzistirati da skupština RS-a odbije Inzkov zahtjev za ukidanje dokumenata dodijeljenih osobama osuđenim za ratne zločine, što će prisiliti članove vladajućih stranaka da djeluju složno.

Takvim manevrima srpska opozicija neće izgubiti ništa, a može dobiti mnogo: u najširoj javnosti Republike Srpske predstavit će se kao sigurniji i pouzdaniji nacionalni oslonac od Dodika, a istovremeno će prisiliti međunarodnu zajednicu da kazni neposlušnog Dodika na taj način što će napokon biti stavljen na evropsku “crnu listu”.