Majkićka prozvala Inzka: “Kad ste naredili skidanje ploče sa imenom Radovana Karadžića, naredite isto i za Aliju Izetbegovića”

Dušanka Majkić, predstavnica Narodne skupštine Parlamenta BiH, zatražila je od visokog predstavnika BiH Valentina Inzka da inzistira na preimenovanju ulica i institucija u Federaciji BiH koje nose naziv po Aliji Izetbegoviću “i ostalim zločincima”.

Majkić je kazala da niko u Federaciji BiH ni u međunarodnoj zajednici nije imao problema ili pomislio da dok su uklanjali nazive ulica i institucija čija su djela trajno upisana u spomen na srpski narod, nisu imali problema niti mislili da prijete i kažnjavaju Republiku Srpsku.

Majkić je rekla za Srnu da nikome od međunarodnih predstavnika, od kojih većina živi u Federaciji BiH i šeta ulicom Alije Izetbegovića, ovo nije bilo problematično, iako je riječ o čovjeku koji je “žrtvovao mir za neovisnu BiH”.

Napomenuvši da mnogim školama, vrtićima, kulturnim institucijama, vjerskim ustanovama ne smeta ime Alije Izetbegovića, ministar je istaknuo da su to dvostruka mjerila koja neće pomoći BiH.

“Neko je izračunao da u Federaciji BiH postoji više od 30 mjesnih zajednica, gdje su glavne ulice nazvane po Aliji Izetbegoviću. I nije jedini. Ima ih mnogo”, rekla je Majkićeva.

Majkić je rekala da u zapadnom dijelu Mostara ima mnogo ulica i institucija koje podsjećaju na NDH i ustaški pokret.

“Imena Jure Francetića, Mile Budaka, Ante Brokića i drugih su poznata i njihovo je djelo trajno zapisano u spomen na srpski narod”, rekla je Majkić.

Što se tiče ploče na kojoj je imenovan prvi predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić, u Republici Srpskoj bilo je teško prepoznati da postoje prijetnje ne samo Bošnjaka, već i međunarodne zajednice, poput prijetnji članu predsjedničkog srpskog naroda Miloradu Dodiku. Bošnjaci i Hrvati nemaju nikakva ograničenja po ovom pitanju.

“A gdje smo sada?! Ploča s imenom prvog predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića uklonjena je iz Studentskog doma na Palama. Stoga smo s istim naporima poslali visokog predstavnika Valentina Inzka da promijeni imena ulica ratnih zločinaca i obojici drugih naroda. Pozivam vas da inzistirate da se prema njima postupa na isti način.”, rekla je Majkićka.

Upozorila je da ova situacija ne može doprinijeti pravdi i pomirenju u BiH, gdje su bošnjački predstavnici vidjeli sve kriminalce sa srpske strane. Njegovi ljudi koji su počinili zločine nazvani su herojima i oproštena im je odgovornost.