Mandra reagovao na izjavu Vulina: Prijetnja novom agresijom na BiH

Nermin Mandra, član Stranke demokratske akcije u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, rekao je danas da je izjava ministra unutrašnjih poslova Republike Srbije Aleksandra Vulina o dovođenju u pitanje postojanja BiH nije ništa drugo nego “prijetnja novom agresijom na Bosnu i Hercegovinu”.

Kako je ocijenio, izostanak reakcije predsjednika Republike Srbije Aleksandra Vučića na prijetnje ministra unutrašnjih poslova upućene Bosni i Hercegovini potvrda je da Vulinove izjave nisu samo njegov osobni stav već reflektiraju odnos zvaničnog Beograda prema BiH, a naročito prema bošnjačkom narodu.

“Upravo su političari zbog kojih Vulin prijeti BiH, odgovorni za narušavanje dejtonskog poretka na kojeg se srbijanski ministar poziva. Blokada funkcioniranja državnih institucija, zbog zabrane negiranja genocida i slavljenja zločinaca, predstavlja grubo kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma”, podvukao je Mandra.

Napominje da takav odnos neće ugroziti postojanje države Bosne i Hercegovine, ali dovodi u pitanje status odgovornih za ometanje i kršenje državnih zakona, pa čak i status entiteta Republika Srpska Bosne i Hercegovine prema Daytonskim sporazumom.

“Prijetnje silom, blokade i opstrukcije mogu otežati život svih građana BiH i ugroziti mir u regionu, ali sasvim sigurno neće ugroziti postojanje BiH i njen teritorijalni integritet. To nije pošlo za rukom srbijanskom režimu iz 90-ih, a naročito neće karikaturalnim pojavama kakva je Vulin”, zaključio je Mandra.