Marinko Čavara: Inzko je otvoreno radio na destrukciji Bosne i Hercegovine

Marinko Čavara, predsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Marinko Čavara, naglasio je da je bivši visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini, Valentin Inzko otvoreno radio na destrukciji Bosne i Hercegovine jer je poništavao odluke Centralne izborne komisije, te da je donošenjem zakona o negiranju genocida, nekoliko dana prije završetka mandata, ostavio BiH u još većoj blokadi.

“Takvim odlukama omogućeno je i da se pravosuđem upravlja kroz Visoki sudski i tužilački savjet i da se legitimiše nezakonito izabrana Centralna izborna komisija. Umjesto upućivanja domaćih aktera na dijalog, što je ključno, visoki predstavnik se stavljao na jednu stranu i sasvim destruisao institucije”, rekao je Čavara.

On je dodao da je Inzko krajnje jednostrano podnosio i izvještaje Savjetu bezbjednosti UN, podržavajući jednu stranu, što uopšte nije odgovaralo realnom stanju u BiH.

Predsjednik Federacije BiH rekao je da očekuje da njemački političar Christian Schmidt napravi zaokret u odnosu na dosadašnjeg visokog predstavnika što, prema njegovom mišljenju, podrazumijeva pomoć za postizanje dogovora o izmjeni Izbornog zakona.

“Intenzivno radimo na tome da se provedu odluke Ustavnog suda BiH o legitimnom političkom predstavljanju, kao i presude Suda za ljudska prava u Strazburu, kako bi pravna država profunkcionisala. Nažalost, imamo situaciju da sa bošnjačke strane uopšte ne postoji zanimanje kako bi se te odluke provele. Deklarativno su za, ali stvarno protiv”, rekao je Čavara za “Večernji list”, izdanje za BiH.

On je naveo da je SDA zloupotrijebila sistem oduzimanjem prava Hrvatima da biraju člana Predsjedništva BiH, dodajući da sada iz te stranke uslovljavaju da Hrvatima vrate ukradeno, tako što će im oni “dati nešto drugo”.

“To je jednostavno neprihvatljivo, licemjerno i nekorektno. Osnovna odrednica Ustava BiH je konstitutivnost naroda i to svi moraju poštovati ako se želi graditi društvo i voditi prema evropskim integracijama”, naglasio je Čavara.