Mašić: Kad god Republika Srpska pošalje migrante u Federaciju, treba ih vratiti

Uz to, Mašić je izjavio da svi oni dolaze sa teritorija RS-a, odakle su pravilno prevezeni na teritorij FBiH. Za nas je neprihvatljivo da više prihvatamo ultimatum Milorada Dodika.

Dosta je bilo Dodikove ucjenjivačke politike – rekao je predsjedavajući Komisije za sigurnost Parlamenta FBiH Damir Mašić gostujući u programu Otvoreni studio Federalnog radija na temu sigurnosnih izazova migracijske krize. Sandi Dizdarević, profesor kriminalne psihologije i stručnjak za sigurnost, složio se s njim.

Uz to, Mašić je izjavio da su svi došli s područja RS-a, odakle su pravilno prevezeni na teritorij FBiH. Za nas je neprihvatljivo da više prihvaćamo ultimatum Milorada Dodika. To možemo vrlo lako riješiti ako ne postoji odgovarajući mehanizam – rekao je.

„Fino. Policija RS-a ih stavi u autobuse i preveze u Federaciju, mi iz Federacije ponovo u autobuse i vratimo u RS. Prosto. Karikiram, ali tako je. Pa ćemo tako unedogled. Oni u Federaciju, mi vratimo u RS. Pa kad Dodiku počnu da hodaju nekontrolirano po RS-u vidjet ćete kako će doći da razgovara i pregovara o tome. Ovdje je problem što političari iz FBiH u državnim institucijama vode takvu politiku koja nas je i dovela do ovoga.

Sandi Dizdarević, sigurnosni stručnjak, složio se sa Mašićem.

„Ja da sam na mjestu komesara USK ja bih to davno počeo raditi.“

Kad ih počnemo vraćati na teritorij entiteta RS, ne zato što to želimo, već zato što nas na to prisiljavaju, u tom trenutku oni sjedaju za pregovarački sto i pronalaze zajedničko rješenje. Dok to budemo radili, imat ćemo problem – rekao je Mašić.

Nedžad Ahatović, vojni analitičar, nije se složio s Mašićem i Dizdarevićem i rekao da je to upravo ono što bi odgovaralo Dodiku.

„Mislite da možete Dodiku išta narediti? Ko će narediti MUP-u RS-a da prekine tu praksu, ko će to reći Lukaču, ministru MUP-a RS-a? Neće poslušati ni Vijeće ministara ni Parlament BiH“- zaključio je Damir Mašić